Nieuws Actueel

Jordan Belfort: 'Je bent aan het groeien, of aan het sterven'

Bram de Vrind 19 november 2014

Van meesterzwendelaar tot motivatiespreker. Jordan Belfort, de échte Wolf of Wall Street, gaf woensdag een peptalk in de RAI in Amsterdam. "Je kracht is de stem in je achterhoofd die zegt: Ik ben de shit!"

"Er zijn twee soorten mensen", zegt Jordan Belfort. "Je hebt beredenerende mensen. Die het altijd maar hebben over dingen die niet lukken en waarom. De eenden. Ze fladderen rond maar stijgen niet op. Kwak, kwak, kwak."

"En je hebt resultaatgerichte mensen. Die niet steeds vragen stellen, maar erop uit gaan om shit voor mekaar te krijgen. De arenden. Met vogelperspectief."

"In deze zaal zitten geen eenden. Want eenden komen niet naar dit soort bijeenkomsten. Jullie zijn arenden. Misschien met geknipte vleugels, door negatieve resultaten waardoor je gaat denken als een eend. Maar ik ben hier om je vleugels te geven!", schalt het door de hal.

Drugs, drank en hoerenDe 52-jarige Belfort spreekt deze middag voor een goed gevulde zaal in de Amsterdam RAI. Hij werd wereldwijd bekend door de Hollywood verfilming (met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol) van zijn bestseller The Wolf of Wall Street. Daarin passeert zijn leven als stinkend rijke baas van een zwendelend aandelenkantoor de revue. Inclusief excessen als drugs, drank, hoeren en een helikoptercash onder invloed.

Tegenwoordig reist Belfort als keynote speaker de hele wereld af om zijn recept voor succes te delen. En om een openstaande rekening met de Amerikaanse justitie te vereffenen. Belfort moet in totaal 110 miljoen dollar terugbetalen aan 1513 beleggers die hij had opgelicht met het verkopen van waardeloze aandelen. Hij kwam in 2005 vrij na 22 maanden celstraf wegens fraude en koersmanipulatie. Als een soort disclaimer herhaalt hij dan ook regelmatig dat er niet 'onethisch' moet worden omgesprongen met zijn adviezen.

Wie het wil maken, creëert een interne en externe wereld van succes, predikt Belfort voor de toehoorders die tussen de 87 (gold) en 997 euro (platinum) betaalden voor een kaartje. Bij het innerlijke gedeelte gaat het erom dat je een visie hebt ('waar wil ik over vijf jaar staan en waarom?') en jezelf in een staat kunt brengen waarin je een topprestatie kunt leveren, aldus de voormalig topverkoper.

YES!!!Hij gebiedt het publiek om op te staan. "Dit liet ik mijn personeel elke morgen doen. Visualiseer een situatie waarin je uitermate zelfverzekerd was, knijp in je handen en roep uit volle borst: YES!!!" Na een paar keer oefenen klinkt de kreet luidkeels door de zaal.

Bij de 'externe wereld' draait het om zaken als ondernemerschap, marketing ('de brandstof voor salesmensen') en het hebben van meerdere inkomensstromen. Als je tweede inkomensstroom geen vastgoed is, dan een baan of onderneming naast je core business. "Een beetje extra maakt een groot verschil."

Ik ben de shitMaar het meest hamert Belfort deze middag wel op het belang van geloof hebben in jezelf. "Je moet eerst jezelf overtuigen voordat je een ander kunt overtuigen. Je kracht is de stem achterin je hoofd die zegt: ik ben de shit!"

Hij geeft de tijd waarin hij een gat in de markt vond met Stratton Oakmont als voorbeeld. Het aandelenkantoor ging aandelen van 5 dollar verkopen aan de rijkste 1 procent van de Amerikaanse bevolking. "Ik probeerde het zelf uit en het liep als een trein. Ik dacht: nu word ik rijk."

Niet dus. Zijn werknemers kregen de 5 dollar-aandelen maar in mondjesmaat kwijt. "Mijn werknemers waren arme jongens, die er geen geloof in hadden dat ze rijk konden worden. Ze waren opgevoed voor middelmatigheid. Om te overleven, niet om succes te hebben. Toen ik ze leerde om deals te closen, wekte dat iets in ze."

Rode FerrariDenk jezelf in dat je een Ferrari hebt, gebiedt Belfort zijn toehoorders. "Een rode, van 500.000 dollar. Als hij uit de fabriek komt gaat hij 200 mijl per uur. Maar als je één slangetje in de motor lostrekt, gaat hij nog geen 50. Dat gebeurt bij een gebrek aan geloof in jezelf."

Om succes te bereiken moet je actie ondernemen. "Je bereikt geen succes door op je fucking bank te zitten." Je moet nooit zeggen dat je iets niet kunt, want dan klink je als een eend, aldus Belfort. "Kwak, kwak, kwak. Met een losersmentaliteit, een leven vol fucking pijn."

En wat je niet kunt, ga je maar leren. "Als ondernemer ben je aan het groeien, of aan het sterven. Het is een competitieve wereld", aldus Belfort. "Is dat duidelijk?", vraagt hij het publiek. "YES!!!", weerklinkt er luid. De zaal vol 'adelaars' heeft de boodschap begrepen.