Nieuws Actueel

Joris Luyendijk: politiek heeft geen visie op banken

Van onze redactie 17 februari 2015

Dat zegt Joris Luyendijk, van wie dinsdag het boek 'Dit kan niet waar zijn' verschijnt, in een interview met deze krant.

Geen structurele maatregelen In dat boek concludeert hij dat een crisis als in 2008 zo maar weer kan ontstaan,. Structurele maatregelen om de burger te beschermen tegen omvallende banken, zijn niet genomen. En, tot zijn verbazing: "Er is geen politieke discussie. Er is geen enkele partij die een duidelijke visie op de toekomst van de sector heeft. Hoe dat komt? Ze weten het écht niet, vrees ik. Ik heb het idee dat we nog niet eens in de bewustwordingsfase zitten."

Actie Zijn boek, dat tot stand kwam na interviews met ongeveer 200 bankiers in Londen, moet een bijdrage leveren aan die bewustwording. Luyendijk hoopt dat mensen in actie komen. "Als we toch eens net zo boos over de banken zouden worden als over het Koningslied... Het idee dat we via politiek iets kunnen veranderen, is weg. Politiek is tegenwoordig Idols voor lelijke mensen. De grote vraag is wie het gezicht van het systeem mag zijn. Maar dat systeem, al die belangenverstrengeling, al die misstanden en al die risico's, zijn er omdat in het verleden slechte wetten zijn aangenomen. Dat betekent dat we ook betere wetten kunnen aannemen."

Van de banken zelf hoeven we volgens Luyendijk geen heil te verwachten. "Die ijveren niet voor een veilige sector, maar tegen iedere regel die hun speelruimte beperkt. Als wij in Nederland niet doen wat ING wil, dreigen ze met een vertrek."