Nieuws Actueel

Journalist Geerdink in Turkije: het was zeer intimiderend

Van onze redactie 6 januari 2015

Ze wordt naar eigen zeggen verdacht van het verspreiden van ,,propaganda voor een terroristische organisatie''.

,,Leden van de anti-terrorismepolitie hebben zojuist mijn huis doorzocht, een team van acht. Ze nemen mij nu mee naar het bureau'', schreef Geerdink in het Engels.

terrorism police just searched my house, team of 8 guys. they take me to the station now. charge: 'propaganda for terrorist organization'

— Frederike Geerdink (@fgeerdink) 6 januari 2015

De journaliste woont en werkt in opdracht van diverse Nederlandse media in Diyarbakir, in Turks Koerdistan. Vorig jaar publiceerde ze een kritisch boek over de achtergestelde positie van de Koerden. De rode draad in 'De jongens zijn dood' is een bombardement op het plaatsje Uludere, waarbij 34 Koerdische jongens en mannen om het leven kwamen.

Koenders Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is geschrokken van de arrestatie. Hij laat dit in een eerste reactie op Twitter weten.

Koenders is nu op bezoek in Turkije en zal de kwestie meteen aankaarten bij zijn collega Mevlüt Çavusoglu, kondigde hij aan. Inmiddels hebben de Tweede Kamerleden Han ten Broeke en Mark Verheijen (beiden VVD) minister Koenders om opheldering gevraagd en hem gevraagd in actie te komen.