Nieuws Actueel

Jumbo: insecten worden beter verkocht dan gedacht

Martijn Vervest 26 november 2014

Niet heel lang geleden brachten Jumbofilialen in Groningen en Haren een nieuw soort product op de markt: insecten. "Het wordt beter verkocht dan ik persoonlijk gedacht had", zegt filiaalmanager van Jumbo Euroborg, Dennis van der Sluis tegen Nieuws.nl. "Op basis van verkoopcijfers gaat het heel goed met de producten."

VIDEO: Kakkerlakboerderij big businessKakkerlak in boodschappenmandjeNederland is klaar voor sprinkhaan

Volgens Van der Sluis is de goede verkoop vooral te danken aan de media-aandacht die de producten gehad hebben. "Regionale, landelijke en zelfs internationale media hebben het erover gehad. In de eerste succesweek na alle drukte eromheen, dacht ik dat het gewoon een korte hype zou zijn. Dat is het niet, want het wordt nog steeds veel verkocht."

Tweede proeverij"Het was in de eerste week zelfs zo'n succes dat we een tweede proeverij hebben moeten organiseren. Er reageerden zoveel mensen dat ze het net mis waren gelopen, dus dat hebben we nog eens opgezet. Het was weer druk", aldus Van der Sluis. Volgens hem is de aandacht voor de producten wel nodig. "Zonder aandacht krijgen mensen er geen belangstelling voor.Soort mensen"Er is niet één type mens dat geïnteresseerd is in de insecten. Jong, oud, man of vrouw, ze tonen allemaal belangstelling." Dat mensen er veel belangstelling voor hebben is logisch, maar vinden mensen het lekker? Van der Sluis zegt dat het vooral ligt aan het besef van wat er gegeten wordt. "Als je ziet dat je een larf eet, dan vinden veel mensen dat vies. Als je het gewoon eet zonder te kijken, smaakt het naar een lekker nootje. Je moet je eroverheen zetten."Ontdekkingreiziger"Ik ben zelf niet zo'n ontdekkingsreiziger als het op eten aankomt, dus ik heb mezelf er ook overheen gezet", sluit Van der Sluis lachend af.Niks vreemdHet eten van insecten is niks vreemds meer. Hoogleraar Entomologie Arnold van Huis was een Nederlandse voorvechter voor het eten van insecten. Hij is vorige week met pensioen gegaan. Hij vond het eten van insecten een goede vervanging van andere producten. Hij schreef samen met een collega ook Het Insectenkookboek.