Nieuws Actueel

Jumbo screent melkpoederklant

Lotte Grimberg 9 februari 2015

Een aantal Jumbo-vestigingen in Nederland verkoopt alleen nog bussen Nutrilon babymelkpoeder aan klanten die voor minimaal 10 tot 25 euro aan andere boodschappen doen. De supermarkten hopen zo handelaren te weren die de melkpoeder inslaan om die vervolgens aan China door te verkopen, aldus Trouw.

MaatregelenDie handelaren kopen sinds een paar jaar blik voor blik op, waardoor Nederlandse ouders grote moeite hebben om babyvoeding aan te schaffen. Eerdere maatregelen om het opkopen tegen te gaan, bleken niet afdoende.

BabymelkpoederDe opkooppraktijken en de daaruit voortvloeiende schaarste aan Nederlandse babymelkpoeder begonnen in 2008, toen in China de giftige stof melamine werd aangetroffen in een lokaal product. Zes baby's stierven en zo'n 300.000 kinderen werden ziek. Sindsdien vertrouwen Chinezen de merken van eigen bodem niet meer en is de handel in Nederlandse bussen babyvoeding booming business. Nederland telt 175.000 baby's, China meer dan 20 miljoen.

PlunderenMeerdere Nederlandse ketens hanteren voorwaarden bij de verkoop van het product, om te voorkomen dat handelaren de schappen kunnen plunderen. Albert Heijn bijvoorbeeld verkoopt in zijn winkels maximaal een bus per klant.

Ook Nutricia, de fabrikant van Nutrilon, erkent het probleem. Op de eigen website schrijft het bedrijf op korte termijn geen verbetering in de verkrijgbaarheid te verwachten. Klanten die misgrijpen, wordt aangeraden om Nutrilon online te bestellen.