Nieuws Actueel

Jumbo zegt plofkip vaarwel

Rik Nizet 3 oktober 2014

Wakker Dier is meestal niet zo positief over de kip die supermarkten verkopen, maar daar is verandering in gekomen. Jumbo gaat namelijk als eerste supermarkt een eind maken aan de plofkip, zegt de dierenwelzijnsorganisatie vrijdag.

Kippen die bij Jumbo vanaf maandag in de schappen liggen, hebben 56 procent meer leefruimte gehad dan een plofkip en zijn minder snel vetgemest. Ook leven ze iets langer. "Jumbo laat zien dat de kipplannen van andere supermarkten onvoldoende zijn", zo moedigt Wakker Dier de stap van Jumbo aan.

KeurmerkDe 'Nieuwe Standaard Kip' van Jumbo is overigens nog steeds niet helemaal wat Wakker Dier wil. De Jumbo-kip groeit dan wel net zo snel als kippen die één ster van het Beter Leven-keurmerk hebben, maar het dier komt nog steeds niet buiten, zegt een woordvoerder van Wakker Dier. Jumbo liet vrijdag weten eind 2015 helemaal geen plofkip meer te willen verkopen.

Wakker Dier lag afgelopen maanden nog in de clinch met Albert Heijn over de ,,100 procent verantwoorde kip" van de supermarkt. Die is volgens de welzijnsorganisatie helemaal niet zo verantwoord als AH deed voorkomen in de reclame. De welzijnsorganisatie stapte daarop naar de Reclame Code Commissie, die oordeelde dat de AH-reclame inderdaad misleidend was.