Nieuws Actueel

Jumy Overeem knapt laptops op voor kinderen uit arme gezinnen in Almelo

Van onze redactie 15 juli 2015

Jamy Overeem Emiel Muijderman

Nadat ze heeft ingesproken in een gemeenteraadsvergadering, komt de Almelose met haar idee bij wethouder Javier Cornelissen terecht. Hij vindt het een sympathiek plan maar de gemeente kan weinig voor haar betekenen. Ook oud-wethouder en voorzitter van stichting De Boodschappenmand Gerrit van Woudenbergh vindt het een 'fantastisch idee'.

Aveleijn Zo gaat het balletje rollen en inmiddels heeft Overeem heel wat mensen en bedrijven aan de lijn gehad om ze warm te maken voor haar plannetje. Overeem vraagt Aveleijn om medewerking en daar wordt heel enthousiast gereageerd op haar voorstel. "Ik werk als vrijwilliger bij het leerwerkproject De Liaan waar ik autistische jongeren help op ICT-gebied", vertelt ze. De Liaan biedt jongvolwassenen met autisme een beschermde werkplek. "We hebben een werkplaats waar we laptops en computers opknappen en wat is er nu mooier om jongeren voor jongeren te laten werken? Ik weet veel van computers en het is een leuke club jongens. Mijn hart ligt bij het werken met bijzondere kinderen. Ik ben dan ook heel blij dat Aveleijn wil meewerken."

LaptopZelf moet de Almelose met vier kinderen rondkomen van een uitkering. "Mijn zoontje is op school een niveau gezakt omdat hij geen laptop had. Er zijn in Almelo veel gezinnen met een laag inkomen en dan kun je echt niet voor elke kind zomaar een laptop aanschaffen. Terwijl steeds meer scholen digitaal werken en kinderen vaak een eigen laptop moeten hebben. Er zijn veel mensen die nog ergens een laptop hebben liggen en er niets meer mee doen. Die kunnen ze bij ons inleveren."

Harde schijfAls de laptops worden afgeleverd, wordt meteen de harde schijf eruit gehaald vanwege privacygevoelige bestanden. Daarna wordt een nieuwe harde schijf geplaatst en volgt de installatie van de software. Ook worden kapotte laptops gerepareerd. Met name voor de harde schijven is geld nodig. "Er zijn wel bedrijven die willen meewerken. Mijn ideaal is dat een bedrijf sponsort en dat jongeren dan ook wat terugdoen voor het bedrijf, bijvoorbeeld in de vorm van vakantiewerk. Maar zover is het nog niet."

Na de vakantie gaan er onder de vlag van het Armoedepact Almelo brieven uit naar scholen die kunnen aangeven welke leerlingen in aanmerking komen voor een laptop. De baliedienst bij De Liaan aan de Boompjes 24 is naar verwachting per 1 september ingericht voor de inname van laptops.Voor meer informatie en sponsoring kan worden gemaild naar laptoppers@aveleijn.nl