Nieuws Actueel

Juncker: interessant gesprek met Tsipras

Van onze redactie 11 juni 2015

Image 4993944

De relatie tussen de twee leek bekoeld. Na een eerder overleg vorige week kwam Tsipras afspraken niet na en gooide hij met opmerkingen over de ,,absurde'' eisen van de geldschieters olie op het vuur. Juncker zei daarop teleurgesteld te zijn in de houding van de Griek.

Woensdagmiddag spraken de twee elkaar tien minuten, ,,om de persoonlijke relatie weer te herstellen''. Donderdag volgde er een langer gesprek, waarin Juncker liet weten dat het nog steeds mogelijk is om op tijd tot een overeenkomst te komen tussen de geldschieters en Athene.

Beslissingen

Tsipras en Juncker spraken donderdag af ,,de komende dagen nauw contact te houden''. Het is op dit moment nog niet bekend of de twee elkaar ergens zullen treffen.

Eerder donderdag zei EU-president Donald Tusk dat de tijd voor onderhandelen voorbij is, en dat beslissingen nodig zijn.

Griekenland heeft dringend geld nodig, maar zonder concrete bezuinigings- en hervormingsmaatregelen willen de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) niets overmaken.

EPA