Nieuws Actueel

Just Franky maakt kettinkjes van MH17-briefjes

Caroline Spilt 6 maart 2015

Just franky vedder groot

Ze zijn pas een half jaar bezig en liggen nu al in de vitrines van exclusieve ketens als Kahlé en de Bijenkorf. De eeneiige gezusters Esther en Anne Vedder (26) richtten vorig jaar goudmerk Just Franky op. "Zo noemde we ons zusje altijd." De twee wonen samen, deden dezelfde studie (communicatie), hebben dezelfde vrienden, en nu maken ze gouden kettinkjes op bestelling. Samen.

Die naamkettinkjes zijn echt jullie handelsmerk. Maar die bestonden toch al?

"Wat nieuw is, is dat de teksten in onze kettinkjes een persoonlijk handschrift hebben", vertelt Esther. "We kregen laatst iemand met een briefje van de MH17: 'kusje van de liefste moeder'. Dat was het laatste briefje wat ze haar zoon had gegeven. Dat briefje heeft ze terug gekregen na de ramp. Ze heeft ons een foto daarvan gestuurd en wij hebben er een paar woorden uit gehaald - 'kus mama' - en dat in een kettinkje verwerkt. Je komt heel emotionele dingen tegen. We hebben ook wel eens een foto van een hartslag gekregen en die uitgetekend. We tekenen het zelf, en sturen het vervolgens naar een goudsmid."

Een gouden greep. Hoe ben je op dit idee gekomen?

"Vorig jaar zijn we afgestudeerd en kregen we een kettinkje van onze moeder, maar ik miste iets persoonlijks, een handschrift ofzo. Toen ben ik gaan zoeken, maar kon nergens een bedrijf vinden die dat deed. En die dunne kettinkjes zijn in de mode. Dus zo ontstond het een beetje. Dat was eind maart."

Je kan ook gewoon naar een goudsmid gaan, en iets laten maken. Maar jullie zagen meteen een gat in de markt. Van waar die ondernemersdrang?

"We hadden al een bedrijf in sieraden: Feathers Luxury. Ik heb van kleins af aan al een passie voor sieraden. Ik keek altijd naar sieraden van mensen en vond dat dan echt prachtig. Mijn moeder gaf workshops in sieraden maken. Als kleine kinderen gingen we vaak mee. In onze studententijd hebben we dat van onze moeder overgenomen. Maar de vraag naar sieraden was groter dan de vraag naar workshops, dus zo zijn we begonnen met het verkopen."

"Mijn moeder heeft nu een lunchroom voor verstandelijk gehandicapten. En mijn nichtje is ook een bedrijf aan het starten in bloemkoolpizza's."

Hoe hebben jullie die BN-ers weten te strikken?

"Brutalen hebben de halve wereld. We zien mensen lopen en spreken ze aan. Een goed voorbeeld is de modepolitie. Dat waren we aan het kijken, zagen de presentatrice en dachten: 'Leuk truitje, maar er mist een ketting.' Dus we hebben Manon Meijers getwitterd: 'Leuk truitje, maar een ketting van Feathers zou 'm af maken.' Ze reageerde enthousiast! 'Morgen heb ik een shoot, kom maar langs!' Toen zijn Do en later Froukje de Both ermee aangekleed. Zo is het balletje gaan rollen."

Laatste vraag: jullie noemen jezelf "ongepolijste, sprankelende persoonlijkheden". Vertel.

"Dat hebben we niet zelf geschreven, maar het klopt wel. We zijn met ondernemen begonnen, en dat het nu zo goed loopt, komt door onze positiviteit. Ondernemen is makkelijk om te beginnen en ondernemen is makkelijk om te stoppen. Het ene moment denk je 'we stoppen ermee', 'waar ben ik aan begonnen'. Je moet er veel voor over hebben. Maar dan zei de ander: 'Kom op, het komt goed.' We konden elkaar daar altijd overheen helpen door enthousiast te blijven."