Nieuws Actueel

Justitie onderzoekt Honeywell

Rik Nizet 12 januari 2014

Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt technologieconcern Honeywell International bij het gebruik van in China gemaakte elektronica in onderdelen van het gevechtsvliegtuig F-35 (JSF). Dat meldden ingewijden rond het onderzoek.Lees ook:JSF komt oet Twente

Het Amerikaanse bedrijf is toeleverancier van de fabrikant van de F-35, Lockheed Martin. Honeywell gebruikte hittesensoren die in China zijn gebouwd voor onderdelen van de F-35. Die componenten waren gemaakt in een faciliteit die Honeywell in 2009 en 2010 van Schotland naar China had verplaatst.

PentagonHet Pentagon heeft restricties opgelegd aan het gebruik van Chinese componenten in Amerikaanse wapens, maar zou in 2012 en 2013 vrijbrieven aan Honeywell hebben verstrekt voor het gebruik van Chinese producten. Mogelijk heeft Honeywell daarbij de regels overtreden.

SensorHoneywell gaf aan dat de productie van de componenten eind 2012 werd verhuisd naar een fabriek in de Verenigde Staten. Volgens het bedrijf gaat het om een gewone sensor die wereldwijd commercieel wordt gebruikt en dat geen wetten zijn overtreden. Er wordt meegewerkt aan het onderzoek, aldus Honeywell.

Volgens het Pentagon worden de sensoren gebruikt in een systeem voor het controleren van de temperaturen in de F-35, het starten van de motor en om de cabine onder druk te zetten. Er zou geen veiligheidsrisico zijn door het gebruik van de in China gemaakte sensor.

NederlandNederland wil 37 JSF's aanschaffen als vervanger van de F-16.