Nieuws Actueel

Justitie Potsdam onderzoekt Zwarte Piet

Van onze redactie 4 februari 2015

Het optreden van de folkloristische figuur staat gelijk aan belediging en volksophitsing, meent het gewezen raadslid Andres Menzel die de zaak aanhangig maakte.

Nederlanders Zwarte Piet is in zijn ogen discriminerend en racistisch en dus probeerde Menzel in december aangifte te doen tegen zwart geschminkte Nederlanders die door de straten van de Duitse stad wandelden. Agenten waren echter niet te vermurwen. Ze weigerden een officiële aangifte op te nemen. Menzel probeerde het via andere kanalen maar kreeg steeds hij nul op het rekest.

Hollandse wijk Naar nu blijkt heeft het Openbaar Ministerie de zaak echter toch opgepakt. Uit vooronderzoek moet eerst blijken of er überhaupt redelijke verdenking van belediging en volksophitsing kan bestaan, als verklede zwart geschminkte Nederlanders door Potsdam wandelen, schrijft de krant. De stad heeft historische banden met Nederland en kent zelfs een Hollandse wijk.

Blackfacing Om er dit jaar zeker van te zijn dat Zwarte Piet niet naar Potsdam komt, heeft Menzel een verzoekschrift naar het deelstaatsparlement gestuurd. Daarin eist hij dat er actie wordt ondernomen tegen de burgemeester van Potsdam ,,zodat in 2015 mensonwaardige praktijken als blackfacing en onderdanig slavengedrag niet worden herhaald.'' De uitslag van dat verzoek moet de klager nog afwachten.