Nieuws Actueel

Justitie wil invoering verplicht deradicaliseringstraject

Van onze redactie 3 april 2015

Image 4838941

Dat zegt terrorismeofficier Ferry van Veghel van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) in een interview met deze krant. Het OM noemt het geen echte koerswijziging ten opzichte van de huidige, harde aanpak van jihadisten, maar erkent wel dat het alleen vastzetten van radicale figuren geen oplossing biedt en soms averechts werkt.

"In de regel geldt: van vastzitten word je niet beter. Dus is het goed om na te denken hoe je deze mensen terugbrengt in de samenleving zodat het ook veiliger wordt. Dat zien we onder ogen en daar zijn we druk mee bezig."

Te radicaal Een duidelijk afgerond deradicaliseringstraject waarin jihadverdachten terecht kunnen komen zodra ze worden vrijgelaten bestaat nog niet, erkent Van Veghel. "Daarover zijn we nu in gesprek met het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie en met reclassering. In sommige gevallen hebben we met verdachten te maken die zó radicaal zijn, dat het niet verstandig is ze los te laten in de samenleving."

Enkelband Bekend is dat er tientallen moslimradicalen in Nederland zijn tegen wie een strafrechtelijk onderzoek loopt. Op dit moment worden jihadverdachten die vrij komen wel al begeleid door Reclassering Nederland. Dat is dan onderdeel van de strenge voorwaarden waaronder ze vrijgelaten worden, zoals een enkelband, meldplicht en medewerking aan psychische begeleiding.