Nieuws Actueel

Kaart uitslag Europese verkiezingen 2014

Rik Nizet 26 mei 2014

Het CDA krijgt de meeste Nederlandse zetels in het Europees Parlement. De christendemocraten krijgen er vijf, één zetel meer dan D66 dat weer wel de meeste stemmen kreeg. Het CDA krijgt meer zetels door de lijstverbinding met ChristenUnie/SGP, blijkt uit de uitslagen van de verkiezingsdienst van het ANP. Bekijk de verkiezingskaart.

De PVV krijgt een zetel meer dan in de exitpoll van donderdag. De partij van Wilders krijgt vier zetels, gevolgd door de VVD en de PvdA, allebei met drie zetels. De SP verliest een zetel ten opzichte van de exitpoll en komt op twee. GroenLinks krijgt twee zetels, de ChristenUnie/SGP ook en de Partij voor de Dieren één zetel. 50PLUS, in de exitpoll nog goed voor een zetel, verliest die nu en komt niet in het Europees Parlement.

Kaart: Uitslag Europese VerkiezingenGrotere kaart weergeven

Opkomst: 37 procentDe opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement is ongeveer gelijk aan die van de vorige verkiezingen. Zo'n 37 procent van de kiezers maakte donderdag de gang naar de stembus. In 2009 was het opkomstpercentage voor de Europese verkiezingen 36,8 procent. Dat was toen lager dan in 2004 toen het opkomstcijfer boven de 39 procent lag. Het dieptepunt was in 1999. Toen bedroeg de opkomst 30 procent.Kaart: Opkomst Europese verkiezingenGrotere kaart weergeven

'Ongelooflijk blij'D66-leider Alexander Pechtold is "ongelooflijk blij'' dat zijn partij met één europarlementariër meer in het Europees Parlement komt dan de afgelopen periode. Zijn partij haalde bij de verkiezingen van afgelopen donderdag de meeste stemmen, maar het CDA kreeg met dank aan de lijstverbinding met de ChristenUnie/SGP een zetel meer. De PVV verliest minder dan Pechtold had gehoopt. "Het zal zaak zijn om in het Europees Parlement het blok van anti-Europese partijen goed weerwerk te blijven bieden."