Nieuws Actueel

Kaasmakerij op Erve De Hooge Esch wordt brouwerij Rigtersbier

Van onze redactie 2 juni 2015

Rigtersbier Joris Leemreize Maarten Nijhof Reiniervan Willigen

Nijhof en Leemrijze waren oorspronkelijk van plan hun commerciële brouwerij in Enschede te openen. Daarvoor kregen ze echter geen vergunning. Voor de oude kaasmakerij in Buurse lukte dat wel. De naam ‘Rigters’ verwijst nog wel naar Enschede en de textielgeschiedenis van de stad. De beide Enschedeërs begonnen hun hobbybrouwerij dicht bij de oude blekerij Rigtersbleek. Zo was de naam voor het bier snel gevonden.

Uit de hand gelopen hobby

De beide brouwers noemden hun activiteiten eerder ‘een uit de hand gelopen hobby’. Nijhof maakte ruim drie jaar geleden via de televisie kennis met het vak. Na een operatie kwam hij thuis te zitten. ‘Op tv zag ik een programma over bierbrouwers. Dat inspireerde mij om zelf aan de slag te gaan’, zei Nijhof eerder in deze krant. Na een jaar kwam Leemreize erbij en groeide de hobby uit tot een passie. Vorig najaar was Nijhof zelf als brouwer op tv te zien bij Veronica. In de show Brouwersch hielp hij bekende Nederlanders bij het brouwen van een een nieuw bier.

Herms-techniek

Leemreize en Nijhof produceren hun Rigtersbier in Buurse in zelf gefabriceerde ketels, in 10 hectoliter per batch. Ze maken hierbij gebruik van de zogenaamde Herms-techniek. Deze wordt volgens de Enschedeërs door steeds meer hobbybrouwers gebruikt op kleine schaal, maar nog nergens in volumes groter dan 200 liter. „Met deze eigen ketels zijn we naast de Grolsch de eerste brouwer uit Enschede met eigen productiecapaciteit”, zo laat het tweetal trots weten.

Proeven

Liefhebbers kunnen Rigtersbier proeven tijdens de Week van het Nederlandse Bier. Komende zaterdag wordt op De Hooge Esch live gebrouwen en zijn twee biertjes van de tap verkrijgbaar. Zondag staan Nijhof en Leemrijze op het Twents bierfestival in Hengelo.

Foto: Joris Leemreize (links) en Maarten Nijhof brouwen hun Rigtersbier voortaan in de voormalige kaasmakerij op Erve De Hooge Esch aan de Alsteedseweg in Buurse. (Reinier van Willigen)