Nieuws Actueel

Kabelaars moeten dokken

Lotte Grimberg 27 augustus 2014

Kabelbedrijven UPC, Ziggo en Delta moeten weer vergoedingen gaan betalen aan de auteurs van televisieseries en films die zij doorgeven aan hun abonnees. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald in een zaak die was aangespannen door de auteursrechtenorganisatie LIRA.

De kabelaars stopten in oktober 2012 met het betalen van vergoedingen aan LIRA. Zij meenden dat de schrijvers geen recht meer hadden op de vergoedingen, omdat zij de benodigde toestemming al via omroepen en filmproducenten geregeld zouden hebben.

SeriesDaarop stapte LIRA naar de rechter, die de belangenbehartiger in het gelijk stelde. Ook bepaalde de rechtbank dat kabelmaatschappijen toestemming moeten vragen aan LIRA als zij kijkers achteraf in de gelegenheid willen stellen om gemiste series en films terug te kijken.

DwangsomDe kabelbedrijven hebben van de rechter 90 dagen de tijd gekregen om te stoppen met het doorgeven van programma's waarvan LIRA de auteursrechten bezit zonder voorafgaande toestemming. Gaan zij daar toch mee door, dan riskeren zij een dwangsom van 50.000 euro per dag, met een maximum van 1 miljoen euro.

De kabelvergoeding is volgens LIRA een belangrijk onderdeel van het inkomen van scenarioschrijvers. De organisatie is inmiddels samen met andere belangenverenigingen in gesprek met kabelbedrijven en omroepen om tot goede afspraken te komen. "Deze overwinning is daarbij een belangrijke steun in de rug'', zei voorzitter Kees Holierhoek.