Nieuws Actueel

Kabinet blijft open voor samenwerking Athene

Van onze redactie 6 juli 2015

Image 5060805

Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën maandag in een korte brief aan de Tweede Kamer laten weten in de aanloop naar een debat later op de avond. Aanleiding is het 'nee' van de Griekse bevolking tegen de eisen van de internationale geldschieters. De Kamer wil weten wat de inzet van het kabinet is tijdens de vergaderingen dinsdag in Brussel van de negentien landen die de euro voeren.

,,De inzet van het kabinet is en blijft om tot een geloofwaardige oplossing te komen voor zowel Griekenland als de Eurozone als geheel. Nederland blijft derhalve open staan voor samenwerking met Griekenland, mede in het belang van de Griekse bevolking zelf.'' Hervormingen zijn nodig om terug te komen op een een pad naar duurzame groei, aldus de minister.

Als de Grieken met nieuwe voorstellen komen, dan worden die volgens Dijsselbloem bezien ,,in het kader van de afspraken die gelden voor een ESM-programma en de strikte conditionaliteiten die daarbij horen''. Het ESM is het Europese noodfonds waarvoor strikte voorwaarden gelden.