Nieuws Actueel

Kabinet draait gaskraan Groningen verder dicht (video)

Van onze redactie 16 december 2014

Uit het gasveld in Groningen wordt in 2015 maximaal 39,4 miljard kuub gas gewonnen. Eerder werd nog uitgegaan van 42,5 miljard kuub. Het betekent dat er komend jaar 700 miljoen euro minder binnenkomt in de staatskas en 130 miljoen euro minder in 2016. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag bekendgemaakt.

Kamp volgt het advies van de toezichthouder het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Die adviseert om in de omgeving van Hoogezand-Sappemeer minder gas uit de bodem te halen.

Loppersum Het kabinet verminderde begin dit jaar de gaswinning al en bepaalde dat er in dit en volgend jaar hooguit 42,5 miljard kuub gas mag worden gewonnen. Bij Loppersum werd de winning met 80 procent beperkt. Volgens de toezichthouder zijn de aardbevingen daar sindsdien in aantal en hevigheid afgenomen terwijl in het zuiden van de provincie waar sinds 2012 juist meer gas uit de bodem is gehaald, de seismische activiteiten juist toenamen.

Kamp licht het besluit woensdag toe in Groningen. Dinsdag besprak hij het al met bestuurders in die provincie. De minister geeft aan dat hij de zorgen van de Groningers serieus neemt en er alles aan zal blijven doen om hun veiligheid te vergroten.

Extra onderzoek Kamp: ,,In januari heeft het kabinet al bekendgemaakt de gasproductie in het gebied de komende drie jaar te verminderen. In 2014 is veel extra onderzoek verricht en overleg gevoerd. Op basis van aanvullend advies van het Staatstoezicht op de Mijnen is nu besloten de gaswinning extra te verminderen in 2015 en 2016. In 2015 komt bovendien de grootschalige aanpak van de versterking van woningen en andere gebouwen op gang.''

Afgelopen jaren werd er achtereenvolgens bijna 48 (in 2012) en bijna 54 (in 2013) miljard kuub gas uit de Groningse bodem gehaald.