Nieuws Actueel

Kabinet: meer tegoeden 'jihadisten' bevriezen

Van onze redactie 14 januari 2015

Dat schrijft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hierdoor kunnen hun financiële tegoeden worden bevroren en is het verboden hun financiële middelen ter beschikking te stellen.

Sinds eind 2013 zijn 15 mensen op de lijst geplaatst. Vorige week werden nog de financiën van Oussama C. en in september 2014 de tegoeden van Abdelkarim el A. bevroren die als Abu Mohammed alias Muhajiri Sháám (naam Twitteraccount) vanuit Syrië opriep tot een ,,stevige daad tegen de Nederlandse overheid''.

El A. strijdt op dit moment in Syrië. Woensdag staan bij de rechtbank in Arnhem Mohamed el A. (27) en Hakim B. (22) terecht. Zij worden onder meer verdacht voor de jihad met hem te hebben samengespannen. Ook wilden ze volgens het Openbaar Ministerie in augustus 2013 zelf strijd gaan voeren in Syrië. El A. en B. staan nog niet op de terrorismelijst.

Oussama C. uit Den Haag wordt nu vervolgd bij de rechtbank in Den Haag. De jonge Hagenaar (18) wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Daar behoort onder anderen ook 'ronselaar' Azzadine C. (32) uit Den Haag, vermoedt het OM. Die staat nog niet op de lijst. Oussama C. heeft zich volgens justitie beziggehouden met het ronselen van jonge moslims.

Sinds eind 2013 zijn 15 mensen op de lijst geplaatst. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) meldde vrijdag nog dat er inmiddels ongeveer 180 Nederlandse jihadisten naar Syrië en Irak zijn vertrokken. Van hen zijn er 35 weer terug in Nederland. 21 Nederlandse jihadisten zijn in Syrië of Irak omgekomen.

Alle terugkeerders worden volgens hem in de gaten gehouden door de geheime dienst AIVD of de politie. Het OM bekijkt of ze kunnen worden vervolgd. Justitie is nu met ongeveer dertig zaken bezig.