Nieuws Actueel

'Kabinet moet mee in strijd tegen taksdeals'

Van onze redactie 3 december 2014

De 3 partijen constateren dat er met de 3 grote eurolanden nu een kopgroep is, waar Nederland zich snel bij zou moeten aansluiten. De 3 landen riepen de Europese Commissie dinsdag op om met een nieuwe wet tegen belastingontwijking te komen.

Faire bijdrage Elke bedrijf en elk individu moet een faire bijdrage leveren aan de belastingen, zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer in een Kamerdebat met minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Nederland moet zich volgens Nijboer ,,niet laten piepelen'' door landen die weliswaar met de mond de strijd tegen belastingontwijking belijden, maar in de tussentijd de grote bedrijven met belastingafspraken binnenhalen.

Eerder op de dag hadden GroenLinks en de SP in een ander debat met staatssecretaris Wiebes al een motie ingediend die het kabinet ook opriep zich aan te sluiten bij de kopgroep. Wiebes kon daar op dat moment nog niet op reageren.

Oneerlijk ,,Multinationals ontspringen al jarenlang de dans als het aankomt op belasting betalen'', aldus GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver. ,,Dat is oneerlijk naar burgers, ondernemers en zelfstandigen die wel hun eerlijk aandeel belasting betalen. Nederland heeft zich te lang verzet tegen beperking van deze voordelen voor grote bedrijven, het is de hoogste tijd om een andere opstelling te kiezen.''