Nieuws Actueel

Kabinet stopt deels met antipiraterijmissie

Van onze redactie 14 november 2014

Verder komt er meer aandacht voor het vasteland van Somalië omdat daar de oorzaak ligt van de piraterij, aldus Koenders. Er wordt meer ingezet op veiligheid en stabiliteit op land. Dat gebeurt onder meer door een bijdrage aan de training van het Somalische leger en de opbouw van Somalische kustwacht.

Tevreden Hij is ,,zeer tevreden'' over de resultaten van beide missies voor de Hoorn van Afrika omdat het aantal aanvallen aanmerkelijk verminderd is. ,,We hoeven niet meer in die mate aanwezig te zijn als vroeger.'' Zo slaagden Somalische piraten er vorig jaar niet in om schepen te enteren en bemanningen te gijzelen. Wel waren er toen zeven aanvallen, maar in 2011 waren dat er nog 160.

Van Speijk De Nederlandse marine neemt sinds eind 2008 deel aan de antipiraterijmissie Atalanta van de EU en sinds 2010 aan de NAVO-missie Ocean Shield. Momenteel neemt het M-fregat Zr. Ms. Van Speijk deel aan Atalanta. Het schip keert voor de kerst weer terug naar de thuishaven Den Helder.

Het schip dat vrijkomt omdat de bijdrage aan Ocean Shield stopt, wordt aangeboden aan de NAVO Standing Naval Maritime Group (SNMG). Dat is het snel inzetbare vlootverband van de NAVO.