Nieuws Actueel

'Kabinet tilt zzp-aanpak over verkiezingen'

Van onze redactie 19 november 2014

Op 18 maart worden nieuwe Provinciale Staten gekozen, die op hun beurt de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen. Volgens Van Weyenberg wil het kabinet voor die tijd de kiezers niet met slecht nieuws confronteren.

Eerder lekten berichten uit dat het kabinet zou willen snijden in de fiscale faciliteiten die zzp'ers hebben, om zo de groei van het aantal zelfstandigen zonder personeel af te remmen. Ambtenaren werken aan een rapport over de positie van zzp'ers op de arbeidsmarkt. Dat had nog dit jaar moeten verschijnen. Volgens Kamp wordt dat nu waarschijnlijk in de tweede kwartaal van volgend jaar.

Aspecten De minister wijst erop dat in het rapport een groot aantal aspecten onder de loep genomen moet worden, zoals de zelfstandigenaftrek die zzp'ers genieten. Dat kost volgens hem tijd. Kamp bestrijdt dat het kabinet erop uit is het aantal zzp'ers in te dammen omdat hun belastingvoordelen de schatkist veel geld kosten. Dat het later verschijnen van het rapport te maken heeft met de naderende verkiezingen, spreekt hij met klem tegen. ,,Zo werk ik niet.''

Maar Van Weyenberg denkt niet dat het uitstel toeval is. ,,Als ik zoiets hoor gaan bij mij alle alarmbellen rinkelen.''

Het aantal zzp'ers is de laatste jaren snel gestegen. Er zijn er nu circa 800.000.