Nieuws Actueel

Kabinet wil groei ZZP'ers indammen

Lotte Grimberg 28 oktober 2014

Het kabinet ontwikkelt plannen om de groei van het aantal ZZP’ers in te dammen: fiscale faciliteiten als de belastingaftrek voor zelfstandigen moeten verdwijnen. Dat blijkt uit interne stukken in handen van het Financieele Dagblad.

Lees ook:

Special: ZZPMinder noodgedwongen ZZP'ersZZP'er moet reserves aanspreken

SchatkistHet aantal zzp'ers is sinds 2009 gestegen van 632.000 naar 800.000. Dat kost de schatkist geld: zelfstandigen betalen minder belasting, maar doen wel deels een beroep op de sociale zekerheid. De ministeries van Sociale Zaken, Algemene Zaken, Financiën en Economische Zaken willen daarom dat de ondernemersfaciliteiten moeten worden afgebouwd.

DiscussieMet name de zelfstandigenaftrek zit Den Haag dwars. ZZP’ers hoeven over de eerste 7280 euro die ze verdienen geen belasting te betalen. Ook de startersaftrek moet op de schop en de mkb-winstvrijstelling staat ter discussie. Door deze combinatie betalen veel eenpitters nauwelijks belasting over de eerste 24.000 euro die ze verdienen in een jaar.

WerkgroepHet kabinet is niet bezig met plannen om het aantal zzp'ers terug te dringen. Wel studeert een onafhankelijke ambtelijke werkgroep op de positie van ZZP'ers op de arbeidsmarkt. Het rapport van deze werkgroep is nog niet af, dus het kabinet "kan er nog niks van vinden''. Kringen rond het kabinet hebben dat dinsdag gezegd in reactie op het bericht van het Financieele Dagblad.

AnalyserenDe ambtelijke werkgroep, bestaande uit medewerkers van diverse ministeries, het Centraal Planbureau en een onafhankelijke voorzitter, moet nagaan hoe het komt dat het aantal zzp'ers zo is gegroeid. Ook moeten de ambtenaren onder meer analyseren welke gevolgen het toenemend aantal zzp'ers heeft voor de economische ontwikkeling, het stelsel van sociale zekerheid en de houdbaarheid van de overheidsfinanciën.

Het rapport van de werkgroep moet op 1 december af zijn.