Nieuws Actueel

Kaken stijf op elkaar, maar wees gerust: 'Het wordt te gek'

Merlijn Ensing 6 februari 2014

‘Ik ga niet zeggen wat het is.’ Jeske Kapitein van Studio Nic Roex houdt haar kaken op elkaar, om de concurrentie niet op ideeën te brengen. Dat wil zeggen, over het precieze product dat de ontwerpstudio nu ontwikkelt zegt ze niks, maar over de manier van produceren des te meer. En daar gaat het nu even om. "Onze ontwerpstudio maakt meubels en andere producten. We hielden tot voor kort niet bijzonder veel rekening met duurzaamheid of eerlijke handel, maar dat is veranderd sinds we in oktober 2013 een training volgden in Fair & Green Design. Dat is een initiatief van Dutch Design in Development en BNO, de Branchevereniging voor Nederlandse Ontwerpers. Zij leren ontwerpers op een verantwoorde manier te werken, vanaf de eerste fase. Inmiddels zijn we ervan overtuigd dat dit de manier is waarop we verder zouden willen."

"We komen net terug uit het atelier in Jogjakarta, Indonesië, dat ons nieuwe product gaat maken. Samen met Nic, de oprichter van de studio, ben ik daar een maand geweest. Het was niet makkelijk om een plek te vinden waar we ons idee naar onze zin konden laten uitvoeren, daar ging veel research aan vooraf. Via via kwamen we dit atelier op het spoor. Niet zo gek dat we in Indonesië uitkwamen, het is een grote opkomende economie en qua ambachten is het een zeer vooraanstaand land."

Grappig"In ‘ons’ atelier werken vijftien ambachtsmensen die alles kunnen met leer. Dat is op een goede manier gelooid, dus uitsluitend met natuurlijke middelen. De verf die ze gebruiken is ook milieuvriendelijk. Hun arbeidsomstandigheden zijn goed. Dat weten we zeker, want dat hebben we zelf kunnen zien. Ze krijgen bovengemiddeld betaald, zo’n 20 tot 30 procent meer dan gangbaar. In de Indonesische wet staan bepalingen over secundaire arbeidsvoorwaarden, en dit atelier is een van de weinige dat zich daar ook echt aan houdt. De mensen krijgen bijvoorbeeld vakantiedagen en we waren erbij toen ze hun kerstpakket ontvingen. Dat was wel grappig, want de helft van hen is moslim."

Duurzaamheid noodzakelijk"Een deel van de omzet die ze draaien gaat naar lokale projecten, voor bijvoorbeeld onderwijs en watervoorziening. Daar profiteert de plaatselijke bevolking van. Dat deden ze al voordat wij hen kenden, dat is ook een van de redenen waarom we graag met ze werken. Op de lange termijn is dat soort duurzaamheid noodzakelijk. We vinden het ook logisch, er gebeuren te veel vervelende dingen in de keten. Ook al wordt dit ons eerste echt duurzame product, we hebben nu de smaak te pakken. Hierna kijken we of we de rest van onze spullen ook duurzaam kunnen laten maken. Als het nodig is kunnen we daarvoor weer bij Dutch Design in Development terecht."

Let maar op"Het eerste schetsmodel van ons nieuwe item is nu af, dat is de basis. De komende weken werken we dat in Nederland verder uit tot een definitief, functioneel ontwerp. Zodra we tevreden zijn gaan we terug naar het atelier om het in productie te nemen. We verkennen de mogelijkheden om ook in Indonesië te gaan verkopen, maar in eerste instantie is ons product bedoeld voor de Europese markt. Maar we hebben geen marktonderzoek gedaan, nee. Dat vinden we ook niet nodig. Als je iets moois maakt, volgt de behoefte vanzelf. En nee, ik zeg nog steeds niet wat het is. Maar het wordt te gek, let maar op."

Meer informatie over de producten en de werkwijze van Studio Nic Roex: www.studionicroex.com