Nieuws Actueel

Kalkwijck Distillers uit Vroomshoop brengt exclusieve Eastmoor-whisky op de markt

Van onze redactie 12 mei 2015

Lisanne Benus Carlo ter Ellen

Proeven van whisky kan ook tijdens het lifestyle-evenement, maar niet van Eastmoor. Daarvoor is deze ruim drie jaar oude whisky nog te exclusief. „De eerste oplage is echt een collectors item”, weet Benus. „We hopen met deze whisky ‘ons huis’ en deze regio op de kaart te zetten. Het is single malt whisky, volgens de kenners zo zacht als fluweel.”

FamiliebedrijfDe Twenterandse whisky wordt gestookt met graan uit de eigen achtertuin van het familiebedrijf aan de Tonnendijk in Vroomshoop. Kalwijck distillers is onderdeel van een landbouwbedrijf waarbij graangewassen worden verwerkt tot sterk alcoholische streekgebonden dranken. ‘Kwaliteit, duurzaamheid en vakmanschap staan hoog in het vaandel’, staat op de website van de distilleerderij.

ProductieDe komende jaren hopen Lisanne en haar vader Bert meer Eastmoor-whisky - Eastmoor betekent oostelijk veen - te produceren. Al is het vooral een kwestie van wachten, want pas wanneer de drank drie jaar en minimaal één dag heeft gerijpt, mag de vloeistof whisky worden genoemd. FestivalDe aanwezigheid van Benus past precies in het plaatje van Bourbon, Blues and BBQ. Jerry Blekkenhorst van De Zandstuve: „We spelen daarmee in op wensen van veel bezoekers van de eerste editie. Destijds lag de nadruk op één whisky, Four Roses bourbon. Nu kunnen mensen kennismaken met meer soorten whisky.”Het festijn moet een feest worden voor ‘mensen met een voorliefde voor goede producten’, zoals Blekkenhorst het omschrijft. „Producten die met liefde en passie zijn gemaakt, zoals de whisky van Kalkwijck Distillers. „En in Nederland zijn we het enige festival in z’n soort met deze mix van bluesmuziek, whiskyproeverij, een workshop sigaren maken en een barbecue. Het speelt zich allemaal af in en om De Zandstuve.”

Foto: Lisanne Benus (Carlo ter Ellen)