Nieuws Actueel

Kalme handelsdag beurzen New York

Van onze redactie 17 november 2014

Net als in Europa reageerden beleggers in New York positief op de aankondiging dat de Europese Centrale Bank (ECB) bereid is om staatsleningen op te gaan kopen om de economie te stimuleren. Daardoor werden de zorgen over de onverwachte recessie in Japan naar de achtergrond verdreven.

De Dow-Jonesindex stond in de tussentijdse handel 0,2 procent hoger op 17.669 punten. De brede S&P 500 won 0,1 procent tot 2042 punten. De technologiebeurs Nasdaq daalde 0,3 procent naar 4676 punten.

ECB-president Mario Draghi zei in het Europees Parlement dat de ECB klaarstaat om ook staatsleningen op te kopen, mocht de economische situatie verder verslechteren en de huidige maatregelen onvoldoende blijken. Vooralsnog is de ECB bezig door onderpand gedekte obligaties op te kopen bij banken, later gevolgd door herverpakte leningen.

Japan

Eerder op de dag werd bekend dat de Japanse economie in een recessie is beland. Economen rekenden juist op economische groei. Bij de opening van de handel op Wall Street gingen de koersen daarom licht omlaag.

De toeleveranciers aan de olie- en gasindustrie Halliburton en Baker Hughes stonden in de belangstelling vanwege overnamenieuws. Halliburton (min 10 procent) heeft 34,6 miljard dollar over voor Baker Hughes (plus 10,2 procent).

Onderhandelingen

De onderhandelingen tussen Hasbro en DreamWorks Animation SKG over een samengaan verlopen naar verluidt minder voorspoedig. De bedrijven zouden het niet eens kunnen worden over de structuur van het fusiebedrijf. DreamWorks zakte 14,5 procent.

Farmaceut Pfizer voorziet voor dit jaar een lagere winst dan eerder voorspeld. Pfizer werkt samen met branchegenoot Merck aan medicijnen tegen een aantal vormen van kanker en heeft een eerste aanbetaling gedaan aan het Duitse concern. Pfizer ging licht omhoog.

Allergan

Allergan won 5,4 procent. De botox-producent heeft een bod van 66 miljard dollar ontvangen van Actavis.

De euro was 1,2452 dollar waard, tegen 1,2457 dollar bij het slot van de handel in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 75,65 dollar. Brent zakte 0,1 procent tot 79,29 dollar per vat.