Nieuws Actueel

Kamagurka veilt zichzelf

Rik Nizet 22 april 2015

Kamagurka veilt zichzelf 335

Het is dit jaar precies 40 jaar geleden dat de absurde cartoons, van de toen 19-jarige Kamagurka, voor het eerst verschenen in het Belgische weekblad Humo. Sindsdien is Kamagurka een vaste waarde voor het blad. Ter gelegenheid van het jubileum organiseert veilinghuis Catawiki deze week een speciale Kamagurka veiling. Tijdens de veiling worden naast originele tekeningen en schilderijen ook zeefdrukken, memorabilia en andere zeldzame items uit de carrière van Kamagurka aangeboden. Voor de gelegenheid treedt Kamagurka zelf op als gastveilingmeester en biedt hij uit zijn eigen archief stukken aan. Topstuk van de veiling is een groot schetsboek vol met originele tekeningen en voorstudies die Kamagurka in de jaren '80 maakte.

Work in progressEen bijzonder kavel in de veiling is de work in progress tekening die Kamagurka gedurende de veiling maakt. Elke dag voegt Kamagurka iets aan de tekening toe en de bieders weten daarom pas aan het einde van de veiling waar ze precies op hebben geboden. ''Dit is typisch Kamagurka'', zegt Albert Goldenbeld, kunstveilingmeester bij Catawiki. "Kamagurka kwam zelf met het plan voor het 'Work in progress' kavel voor de veiling. Een origineel idee dat zijn fans echt waarderen. Er wordt dan ook al druk geboden''.

Veilingmeester Goldenbeld geeft aan dat er veel belangstelling is voor het werk van Kamagurka. ''We veilen vaker werk van Kamagurka en de waarde van de tekeningen zien we eigenlijk alleen maar toenemen. Ik denk dat dit vooral ook komt door de herkenbare en absurde stijl van tekenen die Kamagurka hanteert. Mensen vinden het fantastisch of helemaal niets. Maar het mooie is dat iedereen er een mening over heeft."

De Kamagurka veiling eindigt vrijdagavond 24 april vanaf 20.00 uur.

De veiling is te bekijken op www.catawiki.nl/kamagurka