Nieuws Actueel

Kamer: Goede zorg vereist goed eten

Van onze redactie 3 januari 2015

Maar dat het snel afgelopen moet zijn, is haar nu helder: "Het is ongezond, duur en slecht voor het milieu." Een meerderheid van de Tweede Kamer is het met haar eens.

De motie van Dik en PvdA'er Lea Bouwmeester om te zorgen dat goede voeding een onderdeel wordt van ziekenhuiszorg, werd onlangs aangenomen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) moet gaan onderzoeken hoe dat te realiseren is.

Bewustwording Dik heeft goede hoop: "Je ziet nu op verschillende plekken in het land de bewustwording groeien. Het is beter voor de patiënt, maar het drukt ook de zorgkosten doordat je minder voedsel verspilt.

Uit onderzoek blijkt dat 20% van de ziekenhuispatiënten ondervoed is. Op Marktplaats worden grote hoeveelheden kant-en-klaar medische dieetvoeding aangeboden omdat het niet te drinken is. Terwijl er zo veel mogelijk is. In het Gelderse Vallei Ziekenhuis wordt à la carte gegeten en verbouwen ze verse groenten in de tuin. Tot groot genoegen van patiënten en artsen, want ondervoeding kan schadelijk zijn."

Ondervoeding Elke dag sterft er 1 persoon in het ziekenhuis aan ondervoeding, blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau SEO. Van de thuiswonende ouderen lijdt liefst 35% aan ondervoeding.

Dik: "Juist nu het kabinet inzet op langer thuis wonen, moet ook daar echt aan voeding worden gedacht. Waarom is eten ondermaats, juist op het moment dat het slecht met je gaat?"