Nieuws Actueel

Kamer: naheffing betalen onvermijdelijk

Van onze redactie 13 november 2014

VVD-Kamerlid Mark Harbers constateerde dat de rekening volledig legaal tot stand is gekomen en dat we ondanks enorm veel chagrijn moeten betalen. Hij hoopt op meevallers op de begroting van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Zijn die er niet, dan moet het geld worden geleend en loopt de staatsschuld daardoor op. Dijsselbloem bezwoer eerder niet te zullen bezuinigen om het gat te vullen.

Harde kritiek Ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer erkende dat er betaald moet worden. Hij vindt dat de schok die de naheffing in Brussel te weeg heeft gebracht, moet worden benut om het Europese begrotingsproces ,,fundamenteel te veranderen''. Zoals Brussel het nu aanpakt is onacceptabel, aldus Nijboer.

Ook het CDA uitte in het debat harde kritiek op de gang van zaken. Volgens Pieter Omtzigt controleert niemand het werk van de statistische bureaus van de 28 EU-landen en is dat een recept voor problemen. Hij liet in het midden of hij het betalen van de naheffing steunt of niet.

Vertrouwen De PVV, de SP en de Groep Bontes/Van Klaveren vinden dat het kabinet de naheffing niet moet betalen. De PVV kondigde aan het vertrouwen in het kabinet op te zeggen als het geld wordt betaald. Premier Mark Rutte en Dijsselbloem kunnen in dat geval beter in Brussel blijven, zei PVV-Kamerlid Teun van Dijck.