Nieuws Actueel

Kamer stemt in met leenstelsel onderwijs

Van onze redactie 11 november 2014

Tijdens de behandeling vorige week scherpten coalitiepartijen VVD en PvdA samen met D66 en GroenLinks nog enkele kleine zaken aan, maar op een manier waarmee onderwijsminister Jet Bussemaker goed verder zegt te kunnen.

SP, CDA, PVV, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren hekelden de fors hogere schuld die studenten vanaf september volgend jaar gaan opbouwen omdat ze de basisbeurs niet meer als gift krijgen maar moeten gaan lenen. Volgens het CDA kunnen studenten bij een gemiddelde studieduur van 5 jaar een lening kunnen aangaan van 65.000 euro. Dat vindt de partij hachelijk. Bussemaker denkt echter niet dat het hoger onderwijs minder toegankelijk wordt door het 'studievoorschot'.

Eerste Kamer De tegenstanders hopen dat het wetsvoorstel alsnog sneuvelt in de Eerste Kamer, ook al hebben de vier instemmende partijen daar nu eveneens een meerderheid. Vrijdag worden er duizenden studenten verwacht op het Malieveld in Den Haag. Zij gaan protesteren tegen het leenstelsel.

Het CDA vroeg het CPB de gevolgen nog eens door te rekenen. De verschillen tussen HBO’ers en WO’ers worden niet groot, concludeerde het bureau dinsdag. De studieschuld van WO’ers is straks wel gemiddeld bijna 50 procent hoger, maar dit wordt goedgemaakt door hogere inkomens. Tussen thuis- en uitwonende studenten is er meer verschil. De studieschuld van uitwonende studenten komt gemiddeld bijna 50 procent hoger uit.