Nieuws Actueel

Kamer verdeeld over belastingontwijking (video)

Van onze redactie 6 november 2014

De Rekenkamer stelde donderdag dat Nederland aantrekkelijke fiscale regels heeft voor multinationals, maar daarmee niet uit de pas loopt met andere Europese landen als het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Luxemburg. ,,Als je dat rijtje hoort, gaan toch alle alarmbellen rinkelen'', zegt GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver. Juridisch kloppen de belastingdeals die Nederland sluit met grote bedrijven, maar ,,of het deugt is een tweede''. Het systeem is volgens Klaver failliet.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus is het daar niet mee eens. Wel pleit ook zij er voor om in internationaal verband samen te werken om ,,gekke dingen'' in het systeem te bestrijden. De Rekenkamer schrijft in dit verband over onbedoelde effecten: de belastingvoordelen voor multinationals pakken negatief uit voor ontwikkelingslanden en het midden- en kleinbedrijf.

Koffiezaak

Arnold Merkies (SP) zegt daarover: ,,De koffiezaak op de hoek heeft last van de grote internationale keten die wel belasting kan ontwijken en zij niet. Dan heb je gewoon oneerlijke concurrentie.'' Hij pleit voor een internationale aanpak van de ontwijking en meer openheid bij het kabinet.

Ook Wouter Koolmees (D66) noemt het ,,onwenselijk'' dat multinationals met hun hoofdkantoor over de wereld zwerven op zoek naar lagere belastingen.

Jesse Klaver. ANP