Nieuws Actueel

Kamer wil meer aandacht voor geestelijke bijstand terminale patiënt

Van onze redactie 10 november 2014

Daarmee komt de Kamer organisaties tegemoet die zich bezig houden met palliatieve zorg, zorg die gericht is op verlichting van lijden. Die vinden dat de focus te veel ligt op de medische kant: pijnbestrijding en euthanasie.

De coalitie Van betekenis tot het einde, in 'kleur' variërend van de protestantse Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) tot het Humanistisch Verbond, heeft de krachten gebundeld. Tegen- én voorstanders van euthanasie hebben één oproep: maak de psychische en sociale kant van palliatieve zorg belangrijker.

Onderzoek​Volgens de coalitie moet de politiek in het Nationaal Programma Palliatieve Zorg ruimte maken voor geestelijke hulp. Dat project moet vanaf 2016 waarborgen dat iedereen op goede hulp bij het levenseinde kan rekenen. Het is nu nog vooral gericht op hoe medici omgaan met palliatieve zorg maar moet ook de patiënt steunen, aldus stichting Agora, landelijk steunpunt voor terminale zorg. Agora wil nieuw onderzoek naar het denken over palliatieve zorg. Het laatste dateert van 6 jaar geleden. De Kamer gaat het kabinet om nieuw onderzoek vragen.

Ineke de Vries, directeur van het Humanistisch Verbond: "Het debat gaat in Nederland vaak over euthanasie. Wij zijn daar heel blij mee, maar het traject daaraan voorafgaand is net zo goed belangrijk. Het is één proces, dus breek de barrières af."

Wout Huizing van Reliëf, de christelijke vereniging van zorgaanbieders: "We denken dat we het levenseinde in Nederland goed geregeld hebben. Maar toch is er veel onrust en paniek bij patiënten. Dit kabinet wil dat mensen zelf de regie nemen, dan moet je ze daar wel bij helpen, door zo vroeg mogelijk het gesprek aan te gaan."