Nieuws Actueel

Kamer wil verslag gesprek Koenders-Çavuşoğlu

Van onze redactie 27 november 2014

Koenders belde met zijn Turkse collega naar aanleiding van een verklaring waarin de Turkse overheid Nederland ervan beschuldigt de Turkse gemeenschap in ons land te discrimineren en op een racistische manier te bejegenen. Na afloop van het gesprek zei Koenders dat Çavuşoğlu ,,afstand nam van enige kritiek op de Nederlandse overheid of politiek'', maar dat Turkije wel zorgen heeft over een aantal uitingen in de Nederlandse samenleving.

Diplomatieke rel De Kamer wil niet alleen weten wat er is gezegd, maar ook wat er al dan niet is teruggenomen van de kritiek. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die spreekt van een ,,grote diplomatieke rel'', wil ook dat Koenders aangeeft wat het gemeenschappelijk standpunt van Turkije en Nederland is. Woensdagavond zei de minister al dat het kabinet ernaar streeft dat Turkse Nederlanders optimaal integreren en dat Turkije en Nederland dat belang delen.

Kamerlid Han ten Broeke van regeringspartij VVD wil weten of Koenders tegen zijn Turkse ambtgenoot heeft gezegd dat de Turkse beschuldigingen ,,ongehoord en ongepast'' zijn. De gewraakte Turkse verklaring staat nog altijd online. Ten Broeke wil dat Koenders Çavuşoğlu aanspreekt als de verklaring niet van de website van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt gehaald.