Nieuws Actueel

Kamerlid mag strafblad hebben

Van onze redactie 19 maart 2015

Image 4815510

De commissie in de Tweede Kamer die de geloofsbrieven onderzoekt, kijkt alleen naar de formele kant van de kandidatuur. Dat zei VVD-Kamerlid Helma Nepperus, voorzitter van die commissie, donderdag naar aanleiding van het besluit van oud-VVD-Tweede Kamerlid Johan Houwers om als eenling verder te gaan in de Kamer.

Geen nevenfunctie Zo moeten kandidaten de Nederlandse nationaliteit hebben en meerderjarig zijn. Ook mogen ze geen nevenfunctie hebben die ontoelaatbaar is om te combineren met het Kamerlidmaatschap zoals rechter, minister of ombudsman. Dat is staatsrechtelijk vastgelegd.

Volgens Nepperus controleren partijen wel hun eigen kandidaten die ze op hun verkiezingslijst zetten, bijvoorbeeld op integriteit en hun verleden. Maar of en hoe ze dat doen, is ook volledig aan hen.

Geloofsbrieven Nepperus denkt dat de controle van de geloofsbrieven komende week zal plaatshebben. Als alle formaliteiten kloppen, kan Houwers snel daarna beëdigd worden. Houwers verliet in 2013 de Kamer omdat hij gesjoemeld zou hebben met gegevens rond zijn hypotheek. Het Openbaar Ministerie acht dat bewezen en meldde vorige week dat Houwers een boete van 4000 euro heeft betaald.

Volgens Nepperus stond Fred Teeven weliswaar hoger op de verkiezingslijst van de VVD, maar had Houwers toen al de benoemingsbrief ontvangen. Anders was Teeven eerder in de rij geweest voor de vrijgevallen zetel.