Nieuws Actueel

Kamp: mogelijk meer gas uit buitenland halen

Van onze redactie 23 juni 2015

Image 5024614

Kamp laat de komende maanden onderzoeken ,,of een andere benadering van gaswinning mogelijk en wenselijk is waarbij meer gas uit het buitenland wordt geïmporteerd''. Dan zou er minder gas uit het Groningse gasveld nodig zijn, maar wordt Nederland wel meer afhankelijk van buitenlands gas.

Maandag lekte al uit dat Kamp de gaskraan in Groningen in de tweede helft van dit jaar verder laat dichtdraaien. De gaswinning over het hele jaar wordt beperkt tot 30 miljard kuub. Dat is 9,4 miljard kuub minder dan aanvankelijk was vastgesteld. Het dichtdraaien van de gaskraan betekent een tegenvaller van 1,2 miljard euro op de lopende begroting, aldus Kamp.

Overcapaciteit

De minister besloot eerder om de gaswinning in de eerste helft van het jaar te beperken tot 16,5 miljard kuub. Omdat de kans op een strenge winter voor het einde van het jaar heel klein is (die vallen normaal alleen in januari en februari), hoeft daar geen reserve voor te worden aangehouden. Bovendien heeft de gasopslag in Norg in Drenthe een overcapaciteit van 3 miljard kuub. Dat gas wordt ingezet.

De overcapaciteit van Norg en de milde winter maken dat er in de tweede helft van dit jaar nog maar 13,5 miljard kuub gewonnen hoeft te worden om aan de zogeheten 'leveringszekerheid' te kunnen voldoen.