Nieuws Actueel

Kamp Westerbork herdenkt 70 jaar bevrijding

Van onze redactie 10 april 2015

Image 4849549

Het herinneringscentrum heeft eind vorig jaar in Duitsland vijf van zulke wagons aangekocht. Twee ervan zijn nu gerestaureerd en geplaatst op een nieuw aangelegd spoor bij de zogeheten Rampe, de plek waar de treinen naar het oosten vertrokken. Later dit jaar krijgen de overige drie wagons een plekje op het kampterrein.

De bevrijding betekende weliswaar het einde van de vervolging, maar markeerde ook het begin van ,,het wachten op bericht van de 107.000 mannen, vrouwen en kinderen die de jaren ervoor waren afgevoerd'', stelt het herinneringscentrum. Van de Nederlandse Joden, Roma en Sinti die vanuit Westerbork werden gedeporteerd, overleefden slechts 5000 de kampen.

Het herinneringscentrum wil met de wagons zichtbaarder maken hoe het kamp er in de oorlogsjaren uitzag. Zo is vorig jaar ook een originele woonbarak teruggeplaatst en is de woning van de voormalige kampcommandant voorzien van een grote glazen overkapping om die voor de toekomst te behouden.

Het Drents Symfonie Orkest speelt zaterdag op het kampterrein een historisch concert na dat in augustus 1943 werd uitgevoerd door het kamporkest. Dat bestond indertijd uit veel bekende Joodse musici die voor de oorlog waren verbonden aan bekende Nederlandse symfonieorkesten als het Concertgebouworkest. Het programma van die uitvoering werd enige tijd geleden teruggevonden.