Nieuws Actueel

Kampioen op fruit en groente

Van onze redactie 24 maart 2015

Image 4821299

Wat nou high energy boost? Veldrijder Mathieu van der Poel werd wereldkampioen op een bord pasta met ketchup en Parmezaanse kaas.

Sportdiëtist Marja Ockeloen lacht. "Nee, ook in topsport is het echt niet alleen sportdrank en -gel wat de klok slaat."

Mueslirepen met stroop Sportdiëtisten stimuleren atleten juist om sportdrank en -supplementen meer af te wisselen met gewoon eten. Wielerploeg Team LottoNL experimenteert bijvoorbeeld volop met mueslirepen waarin speltmeel en Limburgse stroop is verwerkt. De gedachte is dat 3 weken Tour de France rijden op alleen sportdrank niet gezond kan zijn. Je mist een hoop vitaminen en mineralen.

In Sportcentrum Papendal wijzen ze jong talent ook meer op de waarde van gewone voeding. Zo krijgen sporters kwark met vers fruit als hersteldrank om aan te vullen, in plaats van een eiwitshake op basis van eiwitpoeder.

Lekker eten Topatleten mogen dus weer gewoon lekker eten. En als zij het al doen, waarom zou je het als recreant dan laten? Vanuit het Limburgse Berg en Terblijt begeleidt Marja Ockeloen onder meer triatleten naar de Olympische Spelen. Recreanten komen bij haar net zo goed voor voedingsadvies. Van duurlopers, tot Kennedymarswandelaars, fitnessmannen, mountainbikers en racefietsers. "De meesten denken dat sportdrank, -gels en repen het beste werken als ze een uitdaging aangaan. Dat is niet waar: sportdrank moet je alleen gebruiken als je geen andere mogelijkheid hebt."

Maar volgens onderzoeksbureau Persistence zal de wereldmarkt voor sportvoeding en -dranken de komende jaren alleen maar groeien. Het bureau verwacht dat die van ruim 17 miljard euro in 2012 bijna verdubbelt naar 31,3 miljard euro in 2019. Kijk maar eens rond tijdens een Amstel Gold Race: repen, gels, drankjes, de strakke fietsshirts puilen ervan uit. Zelden zie je er iemand met een boterham met pindakaas. Dat heeft volgens Fred Brouns, biomedisch onderzoeker aan de Universiteit van Maastricht, alles te maken met slimme marketing. "Ik vergelijk het met de aankoop van een full carbon racefiets van duizenden euro's. Je kunt beter 5 kilo afvallen, denk ik dan. Maar hobbysporters kopen graag wat de bekende atleet gebruikt. Dat staat stoer."

Vocht en koolhydraten Nodig is het lang niet altijd, zegt Brouns, deskundig op het gebied van voeding en topsport. Sportdrank is wel een uitkomst, maar alleen voor topatleten en recreanten die in een wedstrijd tot het uiterste gaan. Tijdens een stevige fysieke inspanning vraagt het lichaam om extra vocht en koolhydraten. Na een uur serieus intensief bewegen, raakt de voorraad koolhydraten langzaam op en wordt het lichaam vooral afhankelijk van vetverbranding voor energie. Als diesel is dat goed voor duur, niet voor power. Een topsporter die niks extra's neemt, boet vanaf dat moment flink in op snelheid en kracht. In sportjargon ontmoet hij de man met de hamer.

Wil je dat voorkomen, ja dan is sportdrank noodzakelijk. Maar, zegt Brouns, de realiteit is dat 80 procent van de sporters hooguit 1 à 2 uurtjes achter elkaar beweeegt. En dan heb je genoeg aan water, eventueel met een beetje siroop voor de smaak. Recreanten nemen volgens hem te snel een drankje op de verkeerde momenten. Dan heeft hij het nog niet over kinderen die rondom het voetbal meerdere flesjes AA drinken. "In fitnesscentra wordt na een uur trainen al veel gebruik gemaakt van eiwitshakes en sportdrank", weet Ockeloen. "Ik zie liever yoghurt in combinatie met brood. Prima voor het herstel en het levert de nodige voedingsstoffen."

De sportdiëtiste benadrukt dat er bovendien groot verschil is tussen zogenaamde isotone drank – dorstlessers met een beetje suiker en zout – en de energiedrank, -repen en -gels. "Een drank met maximaal 60 gram suiker per liter is prima om koolhydraten en vocht aan te vullen."

Melk Ook koele melk is volgens Brouns uitstekend. Energiedrank is een ander verhaal; deze bevat minstens 2 keer zo veel suiker, tot 16 gram of meer per 100 ml. Hetzelfde geldt voor gels met vaak 23 gram suiker per honderd milliliter. Daarmee krijg je echt heel veel suiker binnen en ze leveren geen vocht. Van een te geconcentreerde drank of gel kun je tijdens inspanning darmklachten krijgen. Raad ik niemand aan. Isotone drank is voldoende, mits je er genoeg van drinkt."

Nog beter tijdens een lange, intensieve inspanning: stop even om te eten. Als je niet per se heel veel haast hebt, neem onderweg een boterham of banaan, zeggen beiden deskundigen. Er zijn wielrenners en zelfs lopers (zie kader) die zweren bij een stuk peperkoek of rijstevlaai.

Lunch met uitsmijter Al is vast voedsel wel lastig als je rent. "Groot voordeel van normaal eten", zegt Ockeloen, "is dat je naast suiker ook vezels, zetmeel en eiwit binnenkrijgt en je bloedsuikerspiegel blijft stabieler. Van een uitgebreide lunch met uitsmijter heb je bijvoorbeeld tijdens een lange tourtocht aan het einde van de rit ook nog profijt."

Ook belangrijk, zegt ze: zorg voor een goede basis. Ockeloen: "Je moet goed voor je lichaam zorgen; nog meer groenten en fruit eten. Eiwitten heb je nodig om spiermassa op te bouwen. Wat mij altijd verbaast, is dat veel sporters na hun prestatie aan de snacks en het bier gaan. Alcohol en sport gaan voor mij echt niet samen. Al wil ik niemand zijn lolletje afnemen hoor."