Nieuws Actueel

Kandidaat-leiders eurogroep solliciteren

Van onze redactie 16 juni 2015

Image 5006734

Dinsdag verliep de deadline voor de aanmelding van kandidaten. Donderdag kiezen de ministers van Financiën in principe een nieuwe voorzitter voor een termijn van 2,5 jaar.

Dijsselbloem, de huidige voorzitter van de eurogroep, wijst eerst op alles wat onder zijn leiding al is bereikt. ,,De eurozone staat er beter voor'' schrijft hij. Hij wijst onder meer op de succesvolle afronding van de steunprogramma's voor Spanje, Ierland en Portugal en de rol van de eurozone bij de vorming van de Europese bankenunie.

Nu is de tijd voor volgende stappen, stelt Dijsselbloem. Hij wil onder meer dat de eurogroep het eens wordt over een beperkt aantal structurele hervormingen die cruciaal zijn voor het functioneren van de muntunie. Hij doelt dan onder meer op onderwerpen als pensioensystemen en flexibiliteit van de arbeidsmarkt.

Uitdagingen

Zijn tegenstander, de Spaanse Luis de Guindos, wijst op de enorme uitdagingen die er zijn voor de eurozone, zoals het terugdringen van de hoge werkloosheid en het aanjagen van groei. ,,De eurozone heeft niet alleen een brandweerman nodig, maar een bouwer'', schrijft de Spanjaard.

Ook hij onderstreept het belang van structurele hervormingen en het afstemmen op elkaar van economisch beleid. Als laatste punt stipt De Guindos aan dat hij het voorzitterschap en de daartoe beschikbare middelen wil uitbreiden.

Luis de Guindos. EPA