Nieuws Actueel

Kans Griekenland-deal klein

Lotte Grimberg 17 juni 2015

De kans is zeer klein dat er donderdag tijdens overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden een deal wordt bereikt over Griekenland. Dat zei minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem woensdag in debat in de Tweede Kamer.

Het is wachten op Griekse voorstellen. Aangezien die voorstellen er nog niet zijn, én de experts van de geldschieters die nog niet hebben getoetst, is niet aannemelijk dat de ministers besluiten kunnen nemen.

Athene onderhandelt al maanden met de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) over besparingen en hervormingen in ruil voor financiële steun. Het land moet aan het einde van de maand een grote aflossing doen zonder daar de financiële middelen voor te hebben.

HervormingsmaatregelenDe Grieken mogen eerdere voorgestelde hervormingsmaatregelen vervangen voor andere, mits het effect op het huishoudboekje op korte én lange termijn hetzelfde blijft. In de ogen van Griekenland omstreden maatregelen mogen dus worden aangepast, benadrukte Dijsselbloem.

Hij noemde het onderhandelingsproces met de Griekse autoriteiten en de geldschieters "behoorlijk ontspoord''. Uitspraken van de Griekse premier Alexis Tsipras over de onderhandelingen en in het bijzonder over de voorzitter van de Europese Commissie zijn volgens Dijsselbloem "onjuist en onheus''.

EurogroepDe inzet is nog steeds het bereiken van een akkoord, zei Dijsselbloem. Dat moet wel een tijdig akkoord zijn dat nog voor het einde van de maand kan worden getoetst. De minister hamerde erop dat de eurogroep alleen een "geloofwaardige'' deal wil sluiten, niet alleen voor de Grieken, maar ook voor de andere eurolanden waarbij eerder gemaakte afspraken worden nagekomen. "Een akkoord dat dit niet is, zal in ons gezicht ontploffen.''

Ook de Europese Commissie legde woensdag nadrukkelijk de bal bij de Grieken. ,,Het is belangrijk dat de Griekse autoriteiten niet alleen aangeven wat ze niet gaan doen, maar wat ze wel willen doen'', zei vicevoorzitter Valdis Dombrovskis (Euro).