Nieuws Actueel

Kantoorklerk wordt schoonmaker

Merlijn Ensing 30 april 2014

De NS overweegt eigen kantoorpersoneel in te zetten om smerige treinen schoon te maken gedurende de landelijke schoonmaakacties. Daarmee wil het spoorwegbedrijf de overlast voor reizigers terugdringen en onveilige situaties voorkomen, liet een woordvoerder van de NS woensdag weten.

"We kijken daar serieus naar. We krijgen veel klachten binnen, zowel in de treinen als online. Op Twitter is het het meest besproken onderwerp. In de treinen bieden wij onze excuses aan voor de vieze treinen'', aldus de zegsman.

De NS begint binnenkort ook met een proef op een nog onbekend traject met afvaltasjes in de treinen. Die komen achter de netjes van de stoelen te zitten, net als in een vliegtuig. "Zo kunnen mensen zelf hun afval meenemen. We gaan kijken of dat werkt'', aldus de woordvoerder.

De NS heeft vakbond FNV en de werkgeversorganisatie voor de schoonmaakbranche OSB opgeroepen om snel een einde te maken aan de overlast van de acties en een bemiddelaar in het cao-conflict aan te stellen. FNV liet dinsdag weten dat deze week ongeveer 1500 schoonmakers het werk zullen neerleggen bij verschillende bedrijven verspreid door het hele land. Daarbij valt volgens FNV-bestuurder Ron Meyer te denken aan de Nederlandse Spoorwegen, Schiphol, de Belastingdienst of ziekenhuizen.