Nieuws Actueel

Kapitaalinjectie voor slimme start-ups

Rik Nizet 14 januari 2015

Staatssecretaris Sander Dekker (Wetenschap) tast woensdag diep in de buidel om ervoor te zorgen dat academische kennis beter wordt ingezet. Acht beginnende bedrijven die nauw zijn verbonden aan Nederlandse universiteiten krijgen daarvoor woensdag een startlening van 250.000 euro.

Het is de bedoeling dat wetenschappers hun kennis en onderzoek commercieel kunnen benutten met het geld. Het gaat om start-ups die zich bezighouden met onder meer het recyclen van afval van 3D-printen, het toedienen van vaccinaties met pleisters, urinetesten die het succes van IVF kunnen bepalen en computers die dienen als verwarming.

SchoolvoorbeeldenDe startlening moet ervoor zorgen dat externe partijen willen investeren in de bedrijfjes. Volgens Dekker krijgt wetenschappelijke kennis veel meerwaarde op het moment dat die wordt ingezet om producten te maken waar iedereen profijt van heeft. "De acht start-ups die een lening krijgen zijn daar schoolvoorbeelden van", aldus Dekker.

Naast de leningen voor de start-ups hebben het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Economische Zaken ook geld beschikbaar gesteld voor 31 wetenschappers. Zij krijgen subsidies van maximaal 40.000 euro om te kijken of ook zij een bedrijf kunnen starten dat draait om hun onderzoek.