Nieuws Actueel

Kapotte spaarlamp vaak geweigerd

Bram de Vrind 24 februari 2015

Veel winkels weigeren nog altijd om kapotte spaarlampen in te nemen voor recycling bij aankoop van een nieuwe lamp. Dat concludeert de Consumentenbond in een dinsdag verschenen onderzoek in opdracht van stichting LightRec.

In totaal gaat het om bijna een vijfde van de winkelketens in Nederland. Dat is wel een lichte verbetering vergeleken met een jaar eerder. Vooral de warenhuizen HEMA en Xenos presteren ver onder de maat. Bij eerstgenoemde worden de oude lampen in minder dan de helft van de gevallen ingenomen, bij Xenos is dit zelfs maar 10 procent. Ook de supermarkten C1000, Albert Heijn, Coop en Spar presteren lager dan gemiddeld.

JumboDirk van den Broek en Jumbo steken er juist met kop en schouders bovenuit onder de supers. Elektronicawinkels scoren volgens de onderzoekers het best, gevolgd door woonwinkels, bouwmarkten en tuincentra.

'Mysteryshoppers'Winkeliers zijn al jaren verplicht de oude lamp in te nemen bij de aankoop van een nieuwe. De Consumentenbond stuurde 'mysteryshoppers' naar 600 winkels van 29 verschillende ketens. Bij veel personeel bleek de verplichte oud-voor-nieuwregeling niet bekend.

Milieuverantwoord inzamelenDe Stichting LightRec is een initiatief van producenten en importeurs van lichtbronnen met als doel het milieuverantwoord inzamelen en recyclen van verlichtingsapparatuur.