Nieuws Actueel

Kapper Laurent uit Den Bosch kapt ermee na 53 jaar

Van onze redactie 22 december 2015

Kapper baard scheren

Kapper Laurent van Bebber (68) stopt ermee. Op deze voor hem gedenkwaardige zondag draagt hij zijn zaak -kapsalon Laurent geheten- over aan Rick Lawalata (27). In het Brabants Dagblad doen ze hun verhaal.

Op de laatste dag is het een compleet gekkenhuis in de salon aan de Hinthamerstraat. Veel klanten willen nog gauw even afscheid nemen voordat de overdracht plaatsvindt, immers de meesten komen al jarenlang trouw bij hem over de vloer.

"Ze komen werkelijk overal vandaan. Uit Terneuzen, Middelburg, Bergen op Zoom, om maar eens wat te noemen. Een kappersbeurt in mijn zaak is door het merendeel van mijn klanten altijd als een bijzondere beleving ervaren. Ik ken een man met amper vier haren op z'n hoofd, en toch reisde-ie iedere keer bijna 200 kilometer op en neer van zijn huis naar mijn zaak", vertelt Van Bebber, plukkend aan z'n fraai gemodelleerde 'rococo'- snor.

In Tilburg leerde hij het vak. Bas Visser was zijn eerste werkgever. Na 4 jaar ging hij zijn geluk beproeven bij kapsalon Schuurkes, waar hij maar 1 jaar werkzaam was. Op een gegeven moment vernam Van Bebber dat er bij (wijlen) Piet Lommers in Den Bosch een vacature beschikbaar was. "Ik heb 15 jaar met heel veel plezier bij Piet gewerkt. Er ontstond een hele hechte vriendschap. We gingen zelfs met elkaar op vakantie naar Oostenrijk", memoreert hij.

In oktober 1982 besloot hij voor zichzelf te beginnen. "Ik kan een compleet boek schrijven over wat ik allemaal heb meegemaakt. Vooruit, 1 anekdote dan. Komt een 3-jarig jongetje naar me toe, met een computertijdschrift onder de arm. Zegt het jongetje, wijzend naar een foto in het blad: zo'n kapsel wil ik óók! De kleur van het kapsel was voor de verandering groen. Zijn vader vond het bij nader inzien geen goed idee. Ik heb hem uiteindelijk weten te overtuigen dat het wél een goed idee was. Nadat ik mijn werk had volbracht, knuffelde hij apetrots zijn zoontje."

Het stokje werd op een toepasselijke manier overgedragen. Terwijl Rik Lawalata een paar meter verderop aan zijn eerste klant begon, knipte Laurent van Bebber zijn laatste klant: de hoogbejaarde Philipp Meissenberg uit Empel. Foto: Chris Korsten