Nieuws Actueel

Karel Doorman lost goederen in Guinee

Van onze redactie 21 november 2014

Hierbij waren in de haven van Conakry onder anderen minister Lounceny Fall van Buitenlandse Zaken van Guinee en de ambassadeurs van Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië, België en Spanje aanwezig. Dat meldde het Nederlandse ministerie van Defensie.

,,Dit getuigt van Nederlandse solidariteit met de bevolking van Guinee en dat waarderen we enorm. Namens de president wil ik graag mijn dank uitspreken naar het Nederlandse volk en haar regering. Ik verzeker u dat de hulpgoederen op zeer korte korte termijn nuttig worden ingezet'', reageerde minister Fall. Het schip leverde onder meer enkele tientallen voertuigen en containers af.

Spullen De Karel Doorman vaart nu door naar Monrovia in Liberia om ook daar materieel af te leveren. Eerder gebeurde dat al in Sierra Leone. Het schip brengt in totaal ruim 1200 ton aan spullen naar deze drie landen in West-Afrika die het zwaarst zijn getroffen door de ziekte. De lading komt van negen EU-landen en bestaat uit circa 170 voertuigen waaronder vrachtwagens, auto's en ambulances, 11 miljoen handschoenen, duizend rubberen laarzen en onder meer mobiele laboratoria, beschermende kleding voor artsen en veldhospitalen.

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) maakte donderdag bekend dat het grootste schip van de marine voor een tweede keer hulp gaat brengen naar Sierra Leone, Liberia en Guinee. Hier zijn al meer dan 5400 mensen gestorven aan ebola. Het is nog niet duidelijk of het marineschip voor de tweede missie goederen van de EU of de VN gaat vervoeren.

Tevreden De in Conakry aanwezige Belgische ambassadeur Johan Verkammen is volgens Defensie heel tevreden dat het logistieke ondersteuningsschip nog een keer hulp gaat brengen. ,,Het is fantastisch dat er een tweede lading naar de ebola-landen verscheept wordt. Het is ook heel erg nodig. De epidemie is hier nog lang niet voorbij, integendeel.''