Nieuws Actueel

Karel maakte zichzelf overbodig en onderneemt nu vanuit een strandstoel

Het boek The 4-Hour Workweek is een ware bestseller met 2 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Een werkweek van 4 uur, dat willen we allemaal wel, schrijft het AD. Wij waren nieuwsgierig: wie is het gelukt? Hoe doe je het? Aflevering 1: Karel Emck, internetondernemer, trainer en schrijver.

Babette Rijkhoff | Foto: privé 14 februari 2018

Download 1 2

,,Ik werk graag mee”, mailt Karel Emck als we hem vragen of voor een interview over hoe hij zijn 4-urige werkweek heeft gerealiseerd en hoe het bevalt.

Bali

Onder zijn mail staat: ‘P.S. Dit bericht is getypt op Ubud in Bali. Heerlijk in de buitenlucht onder de afkapping van een leuk terras in een al minstens even zo leuk restaurantje. T-shirt, korte broek en teenslippers aan. Frisse lucht en palmbomen als decor. Heerlijk!’

Winterdip

Wanneer we bellen, vertelt hij dat hij in Nederland nogal eens last kon hebben van een winterdip. ,,Hier leef ik als een koning. Met bijna elke middag een massage.” Ook ziet hij dat hij zeker geen uitzondering is die zijn bedrijf vanuit een strandstoel runt. ,,Ik ontmoet veel digital nomads. Amerikanen, Duitsers, Australiërs, ze komen overal vandaan en treffen elkaar in co-working spaces. Bamboehutten met goede wifi en een goede koffiebar, zeg maar.”

Proberen

Qua persoonlijkheid is Karel een zoeker. Daarom leest hij graag zelfhulpboeken. Bijvoorbeeld De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen R. Covey. En dus ook The 4-Hour Workweek van Timothy Ferriss. ,,Negen tot vijf is nooit mijn leven geweest. Dus ik begon nieuwsgierig te worden. Is het Amerikaanse poehaa of een gedegen stuk werk? Dit wilde ik serieus proberen. Ik was een klassieke eenpitter. Ik deed alles zelf: van boekhouding tot de jaarlijkse kerstkaarten."

Uitbesteden

Om minder te werken, moest hij zijn bedrijf herinrichten. Zoals processen automatiseren: mailtjes, inschrijvingen voor trainingen. ,,Ook ben ik dingen gaan uitbesteden die ik niet leuk vind of die een ander beter kan, zoals marketing. Het maken van Facebookberichten en onderhouden van de website. En om meer te verdienen moest ik gaan opschalen, dus ben ik gaan samenwerken met freelance IT-trainers via een soort van franchiseformule waarin zij meeliften op het merk, de automatisering en de hele marketingmachine. Vroeger was ik de superman die alles zelf deed, nu niet meer.”

De transformatie van Karels bedrijf heeft zo’n twee jaar geduurd. ,,Het was ook wel pittig hoor. Ik ben van nature een loner. Maar om te groeien moet je samenwerken met mensen. En dat is niet mijn grootste specialiteit. Groeien gaat met groeipijn. Heel veel groeien doet pijn. Hoort bij het leven denk ik.”

Overbodig

Door de herinrichting van het bedrijf maakte Karel zichzelf ‘overbodig’. ,,Ik ben natuurlijk wel degene die de lijnen uitzet, maar door deze transformatie kon ik mijn droom realiseren. Werken waar en wanneer ik wil. En ik kon nu voor een lange tijd weg. Dus ik heb een half jaar gereisd door Amerika. Helaas leerde ik dat ook reizen op een gegeven moment gaat vervelen. Weer een park, weer een motel, weer een burger. De mens is van nature een wezen die iets zinvols zoekt in het leven. Als dat wegvalt komt er niets.”

Lees ook: Bijna 60 procent ZZP’ers werkt meer dan 40 uur per week

Locatiegebonden

Uiteraard kan niet iedereen zich een 4-urige werkweek permitteren. ,,Heel veel beroepen zijn locatiegebonden, maar voor beroepen in de kennisindustrie is het mogelijk. ,,Mensen noemen vaak 1001 redenen waarom het niet kan: te jong, te oud, te weinig talent, dat werkt niet in mijn branche, mijn kat is ziek en ga zo maar door. Het probleem bij deze gedachten is dat het ook direct einde oefening is. Je gaat bevestiging zoeken voor je geloof en dat ga je altijd vinden. Heel veel dingen die ik heb moeten leren kan iedereen leren. Niet alles is hogere wiskunde. De grootste saboteurs om leven te veranderen zit in mensen zelf. Daarnaast, in Nederland wordt werken gezien als een deugd. Hard werken zit in ons DNA, dus ja, ik kan het ook wel snappen dat het irritatie kan oproepen. Er is ook niks met werken. Wel met het automatische denken dat veertig uur normaal is. Dat komt uit een andere tijd. Toen we nog inklokten in een fabriek.”

,,Per saldo ben ik zeker gelukkiger, maar niet meer werken is niet de weg naar geluk. Daarom ga ik mij de komende tijd richten op het schrijven van een nieuw boek. Over heel de wereld ontstaan er gemeenschappen voor digitale nomaden. Van Berlijn tot Kaapstad en van New York tot Bali. Waar New York vrij duur is, is Bali spotgoedkoop. Ik ga deze plekken bezoeken en onderzoeken. Zo blijf ik zinvol bezig.”

Een week uit het leven van Karel:

Maandag
• Ontbijten en Ontwikkelen cursus Simmer Werken kun je leren 9-12.30 uur (in WhiteGinger)
• 13.00-14.00 Greek Salad in Café du Monyet
• 15.00-16.00 uur Balinese Massage
• 16.30 Mojito time

Dinsdag
• Ontwikkelen cursus Simmer Werken kun je leren 9-11 uur in Outpost
• Mail bijwerken 11-12 uur in Outpost
• 13.00-14.00 Brunchen Smoothiebowl in een Cocosnoot (yummie) in BailBohemia
• 15.00-17.30 uur Ademmeditatie in YogaBarn
• 18.00 Bintang Bier en diner

Woensdag
• Ochtendyoga van 9-10 in Hubud
• Douchen
• Achterstallige mail wegwerken 10.30-12.30 uur
• 13-14 lunch
• 14.00 uur Middagslaapje
• Zwembad en een boek
• 16.00 Afternoon Tea met hapjes in hotel
• 17 uur Mojito in het hotel

Donderdag
• Ontwikkelen cursus Simmer Werken kun je leren 9-11 uur in Outpost
• Mail bijwerken 11-12 uur
• 13.00-14.00 Chicken Black Pepper in Warun
• 14-15 uur Bezoek Apenbos Ubud
• 15-16 uur Bailinese Massage
• 16.30 Mojito Time

Vrijdag
• Cappucino in LazyCatsCafe 9-9.30 uur
• Ontwikkelen cursus Simmer Werken kun je leren 9.30-12 uur
• Pancake Brunch in LazyCatsCafe 12-13 uur
• Middagslaapje en zwembadbezoek in het hotel
• Frappucino Mocca in StarbucksUbud (= ultiem geluksmomentje)
• 16.30 uur Mega mojito marathon à € 2,40 per stuk in UmahPizza met aansluitend veel te grote pizza

Zaterdag
• 8.30 uur Ontbijt
• 9.30 uur Ubud Market
• 10.30 Koffie in CafeVespa
• 11-13 uur Campuhan Ridge Walk
• 13-14 uur Gezonde lunch in SweetOrangeWarung
• 14.15-30 Wandelen en winkelen in Ubud

Zondag
• 10.00 uur Ontbijten & Ontwikkelen Managementrapportages in het hotel
• 13.00-14.00 Lunch
• 15.00-16.00 uur Balinese Massage