Nieuws Actueel

Karel van den Biggelaar neemt afscheid van bakkerij Oonk in Glanerburg

Van onze redactie 10 juli 2015

Karel van den Biggelaar Reinier van Willigen

In een mum van tijd spuit Karel van den Biggelaar meer dan vijftig krakelingen op een bakplaat. Ook op een tweede. Vervolgens strooit hij nog wat kaneelsuiker over de koekjes in wording. Dan parkeert hij beide bakplaten bij de oven. "Zo, dat was mijn laatste klus. Het is na ruim 50 jaar mooi geweest." Tevreden loopt hij de bakkerij uit.

Pensioen De banketbakker gaat met pensioen. Na 31 jaar bij banketbakkerij Hodes aan de Kuipersdijk in Enschede en de laatste negentien jaar bij Oonk aan de Gronausestraat in Glanerbrug. Gisteren nam hij afscheid van zijn collega's.

Karel van den Biggelaar (65) ging na zijn opleiding aan de ambachtsschool aan de Boddenkampsingel als jongen van 15 jaar aan het werk bij Hodes aan de Kuipersdijk in Enschede. Eerst als broodbakker, later als banketbakker. "Op de ambachtsschool kreeg je de basisopleiding voor bakker. Daarom ben ik na de ambachtsschool drie jaar in Almelo naar school geweest om me te specialiseren als banketbakker."

SaucijzenbroodjesIn de jaren bij Hodes bedacht hij een recept voor saucijzenbroodjes. Het ambacht van banketbakker is voor Van den Biggelaar een vak waarvoor je vooral veel feeling moet hebben. "Als je het makkelijk wilt houden werk je op de klok van de oven. Gaat het belletje, dan haal je het product eruit", merkt hij op. "Maar dan is het juist de kunst een minuutje eerder in actie te komen of een minuutje langer te wachten. Even kijken en voelen. Die timing bepaalt de kwaliteit van je product."

Sjouwen Het beroep van banketbakker is mooi, maar ook zwaar. "Je bent de hele dag bezig met het sjouwen van kilo's deeg. Wat dat betreft kun je het vak wel vergelijken met dat van een opperman in de bouw of een stratenmaker. Alleen al om die reden is vijftig jaar lang genoeg", zegt Van den Biggelaar met een glimlach.

RustSinds Hodes in 1996 door banketbakkerij Oonk werd overgenomen fietste Van den Biggelaar elke morgen om half zes van de Kaalbertlanden in Enschede naar de Gronausestraat in Glanerbrug. "Dat was wel even wennen", bekent hij. "Nu hoef ik er niet meer zo vroeg uit. Ik ben benieuwd hoe dat de komende tijd zal gaan. Ik heb me voorgenomen het eerste half jaar alles rustig op me af te laten komen. Eerst mijn lichaam maar eens wat rust gunnen. Misschien pak ik het tennissen wel weer op of ga ik als vrijwilliger in de bakkerij van de DAC Polaroid werken. Daar werkt ook een gehandicapte vriend van me."

Van collega Dennis Stans kreeg hij een bijzonder cadeau. De chocolatier van Oonk bood hem een speciale bonbon met likeur aan: Chateau neuf de Karel. "Karel is een vakman met oog voor detail", meent zijn chef Henri de Groot.

Foto: Reinier van Willigen