Nieuws Actueel

Kassa rinkelt bij ABN AMRO

Caroline Spilt 21 augustus 2015

Abn amro

ABN AMRO heeft in het tweede kwartaal een nettowinst behaald van 600 miljoen euro. Afgezien van eenmalige posten is dat bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is het beste resultaat sinds ABN in zijn huidige vorm bestaat.

Ook voor de Nederlandse staat, die ABN op het hoogtepunt van de kredietcrisis in 2008 nationaliseerde, rinkelt de kassa. De bank liet vrijdag weten een tussentijds dividend van 350 miljoen euro uit te keren aan zijn enige aandeelhouder. ABN bereidt zich momenteel voor op een terugkeer naar de beurs.

UitzonderlijkABN profiteerde van de beter draaiende Nederlandse economie. Daardoor hoefde veel minder geld opzij te worden gezet voor eventuele verliezen op leningen. De kredietvoorzieningen waren met 34 miljoen euro zelfs 'uitzonderlijk laag'. Een jaar eerder werd nog het tienvoudige toegevoegd aan de stroppenpot.

Operationeel resultaatOok het operationeel resultaat nam toe, met 16 procent tot 879 miljoen euro. De rentebaten zaten eveneens in de lift dankzij hypotheekoversluitingen en een groei van de zakelijke kredietportefeuille. Daar stonden wel hogere kosten voor met name pensioenen tegenover.

Topman Gerrit Zalm zei dat ABN goed op koers ligt om zijn doelstellingen voor 2017 te halen. Hij wees onder meer op de verbeterde financiële prestaties en de gunstige vooruitzichten voor de Nederlandse economie.