Nieuws Actueel

Kassa rinkelt in Zeist

Rik Nizet 8 juli 2014

Op het hoofdkantoor van de KNVB in Zeist begint de kassa voorzichtig te rinkelen. Met het bereiken van de halve finales heeft het Nederlands elftal in Brazilië al 21,5 miljoen dollar (15,8 miljoen euro) verdiend. Dat bedrag kan nog oplopen tot 36,5 miljoen dollar (26,8 miljoen euro) als Oranje zondag in Rio de Janeiro de wereldtitel verovert. Veel zal de KNVB daar echter niet van overhouden, vanwege de hoge kosten van de 5 weken lange trip in Brazilië. En als Louis van Gaal samen met zijn manschappen wereldkampioen wordt, moet de bond - met alle plezier - fikse premies betalen.

Special WK 2014WK 2014 Uitslagen en speelschemaVan Gaal: Trots op dit trucjeToen het Nederlands elftal op vrijdag 6 juni voet zette op Braziliaanse bodem, was de KNVB al verzekerd van een startpremie van 8 miljoen dollar en 1,5 miljoen als bijdrage van de FIFA in de voorbereidingskosten. Oranje verbleef in de aanloop naar het WK eerst in Hoenderloo, ging vervolgens voor een week naar Portugal en vloog na bezoekjes aan Rotterdam en Santpoort naar Rio de Janeiro. Daar betrok de selectie het statige Caesar Park-hotel aan het hippe strand Ipanema. Een goede, maar dure uitvalsbasis.

MiljoenenspelNadat Oranje door overwinningen op Spanje, Australië en Chili de achtste finales had bereikt, mocht de KNVB wederom 1 miljoen dollar bijschrijven. De winst op Mexico leverde 5 miljoen extra op, waarmee de bond uit de kosten was. "Vanaf toen ging het er voor ons zonniger uitzien'', aldus directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. "Al zie ik voorlopig alleen maar rekeningen binnenkomen, het geld van de FIFA laat nog even op zich wachten.'' De winst na strafschoppen op Costa Rica in de kwartfinale was 4 miljoen dollar waard.

InnovatiesIn 2010 maakte de KNVB dankzij de tweede plaats van Oranje een nettowinst van 3 miljoen euro. "Maar zo'n bedrag gaan we nu sowieso niet halen, ik denk dat we een derde daarvan overhouden als we de halve finale verliezen.'' De bond heeft namelijk behoorlijk geïnvesteerd in de omvang en kwaliteit van de staf (die met 28 man nog groter is dan de spelersgroep) en innovaties op het gebied van het bevorderen van de fitheid van de spelers. Dat betaalt zich voorlopig op het veld uit. ,,Met dit resultaat neem ik graag genoegen met wat minder winst'', aldus Van Oostveen.

PrijzenpotDe FIFA werkt met een prijzenpot van in totaal 576 miljoen dollar, een stijging van 37 procent ten opzichte van 4 jaar geleden. Een behoorlijk deel daarvan gaat naar de clubs die hun spelers afstaan voor het WK. Het behalen van de wereldtitel is een stuk lucratiever dan in 2010, toen Spanje 31 miljoen dollar kreeg. Voor de winnaar ligt nu 36,5 miljoen dollar klaar, de verliezend finalist krijgt als troost 26,5 miljoen en de nummer 3 gaat naar huis met 23,5 miljoen.