Nieuws Actueel

Kernelementen voor een efficiënt thuiskantoor

Rik Nizet 20 oktober 2015

Bureau desk ondernemen thuiskantoor groot

Heel veel ondernemers genieten van het gemak van een thuiskantoor. Ook al zit je veel op de weg, er is altijd een basis om naar terug te keren. Voor de inrichting van zo’n thuiskantoor zijn er een paar kernelementen die het al snel een efficiënte en productieve plek maken om in te werken.

ApparatuurSnelheid en efficiëntie zijn kritieke punten voor thuis. Maar maak weldoordachte keuzes. Vraag je af of die grote kleurenprinter echt noodzakelijk is. Geef geen geld uit aan apparatuur die je niet op dagelijkse basis gebruikt. Draadloos internet is bovendien onmisbaar. Je hebt dan de flexibiliteit om met je laptop aan een bureau, in een comfortabele stoel of aan een andere tafel te werken. Deze oplossing kan jouw creatief denken en probleemoplossend vermogen versterken. Een aparte telefoonlijn naar je kantoor is ook iets om te overwegen. Zo krijgen zakenrelaties of cliënten nooit een bezettoon. Zorg er ook voor dat je telefoon extra mogelijkheden heeft, zoals berichten versturen, conference calls en speaker functie.

Investeer verder in de snelste software beschikbaar, zodat je nooit tijd verliest doordat je op dingen moet wachten. Een computer support team die je te allen tijde kan bellen, geeft je een vangnet mochten er dingen misgaan. Ook niet vergeten: een goede verzekering voor je gemoedsrust.

VerlichtingGoede belichting is essentieel. Idealiter wil je zoveel natuurlijk daglicht als mogelijk. Voldoende ramen in je thuiskantoor verbeteren het licht. Daglicht is de meest evenwichtige bron van wit licht die er beschikbaar is. Dit omdat zonlicht een ongeveer gelijke hoeveelheid van elke kleur van het spectrum bevat. Als er geen daglicht beschikbaar is, is een combinatie van algemene verlichting en taakverlichting nodig. Taakverlichting van hoge kwaliteit is essentieel voor bewolkte dagen of avonden overwerken. Als je thuiskantoor in bijvoorbeeld een kelder is of in een kamer zonder ramen, kijk dan eens naar lichtbronnen die daglicht repliceren voor energie efficiënte, full-spectrum verlichting. Met dimmers heb je controle over de hoeveelheid licht. Te weinig licht kan negatieve psychologische effecten met zich meebrengen, waaronder depressie. Schittering voorkom je met goede lamellen of bijvoorbeeld vouwgordijnen, en door lampen niet direct boven je computerscherm te plaatsen.

ErgonomieGezondheid, veiligheid en welzijn zijn kritieke punten. Daarom is het belangrijk dat de items die je aanschaft ergonomisch ontwikkeld zijn. Stoelfabrikanten hebben in het verleden al heel wat significante verbeteringen aangebracht in verstelbaarheid en comfort voor computergebruikers. Ze hebben zelfs onderzoek gedaan naar de biomechanica van zitplaatsen. De nieuwste bureaustoelen weerspiegelen dit onderzoek en maken het leven van mensen die de hele dag achter een computer zitten een stuk gemakkelijker. Denk na over een voetsteun en een ergonomische muis en toetsenbord. Zorg dat je lichaam zo min mogelijk fysieke stress ervaart. Het doel is werken zo comfortabel mogelijk maken voor je lichaam en geest.