Nieuws Actueel

Kerstboom uit de tuin: bij Eef Janssens kan 't

Gertie de Boey | Foto: Peter Nicolai 9 december 2015

Kerstbomen 1

Eef Janssens bezit een grasveld van maar liefst drie hectare. Veel te groot om netjes bij te houden met een grasmaaier. Daarom besloot ze er meer dan tweehonderd sparren te planten. “Servische, want die zijn eleganter dan andere. Er zit een zilverblauwe schijn op, ze zijn naaldvast en worden niet heel breed. Mensen mispakken zich vaak aan een brede kerstboom, die zijn meestal veel te groot”, legt Janssens uit.

Smaken verschillen echter. “De één wil een smalle boom, de ander juist een brede. De één wil vol, de ander juist niet. Voor iedere boom die hier staat, bestaat een ander iemand. De spar die ik zelf het allermooiste vind, is nog niet eens verkocht.”

De bomen zien er allemaal anders uit, omdat er niets aan gedaan wordt. Ze worden niet bespoten. Janssens: “Ze zien er daarom niet perfect uit, maar ik vind het belangrijk om ze zo natuurlijk mogelijk te houden.”

Natuurlijk zijn ze zeker, aangezien ze tussen de reeën, fazanten en ijsvogels leven. Bovendien blijven de sparren tot het allerlaatste moment in de grond staan. “Mensen kunnen hun boom hier persoonlijk komen kiezen. In tegenstelling tot andere verkooppunten worden de sparren hier voor hun neus uit de grond gehaald. Met wortel en al.”

De bomen die geen thuis krijgen dit jaar, blijven staan tot de volgende kerst. “Er zijn al mensen geweest die een boom van drie of vier meter wilden, maar zo groot zijn ze helaas nog niet. Ik hoop dan maar dat ze volgend jaar terugkomen als ze weer wat gegroeid zijn.”

De belangrijkste reden waarom mensen nog kiezen voor een echte in plaats van een kunstboom is volgens Janssens de geur. En de hele sfeer die rond het kiezen van de boom hangt. “We maken het gezellig. We zetten een vuurkorf neer en bieden onze klanten een borrel en nootjes aan. Ik denk er zelfs over om volgend jaar friet- en poffertjeskraampjes neer te zetten.”

Voor Janssens gaat het eigenlijk ook om de kerstsfeer, niet om de verkoop. “Het is gewoon leuk om zelf een boompje te planten van een voet groot en dat te zien uitgroeien tot een echte kerstboom. Ik hoef niet te leven van de verkoop. Ik heb nu een stuk of twintig sparren verkocht. Als ik er in totaal dertig kwijt krijg, ben ik blij.”

Janssens verkoopt zondag 13 en woensdag 16 december nog kerstbomen aan de Sint Janstraat in Zuiddorpe. De prijs voor een spar ligt tussen de vijf en twintig euro.