Nieuws Actueel

Kerstdiner 2014: Eet met je vingers tijdens kerst

Rik Nizet 22 december 2014

Door gebruik te maken van bestek eet je ongemerkt meer dan goed voor je is. Wie geen pondjes wil aankomen tijdens de kerstdagen doet er goed aan om met stokjes of je vingers te eten. Het lokt niet uit tot ‘overmatige schranspartijen’, blijkt uit onderzoek van het gezondheidsmagazine Fit met Voeding waarover Nieuws.nl maandag bericht.

Het is niet alleen een 'weegschaaldingetje' maar ook nog eens gezonder, concludeert Fit met Voeding.

Er is een leeftijdsgroep die extra vruchten plukt van het eten met de vingers: ouderen met dementie. De helft van hen heeft problemen met het gebruik van bestek. De meest voorkomende oplossing: voedsel pureren en/of laten helpen door een zorgverlener. De beste oplossing: laten eten met de handen. De bewoners eten weer zelfstandig, behouden de regie en genieten zichtbaar meer van het eten. Opmerkelijk genoeg willen familieleden van dementerenden liever dat er met bestek gegeten wordt.

Vies?Nog niet eens zo heel lang geleden aten we altijd met de vingers. Pas in de achttiende eeuw raakte de vork ingeburgerd. Voor die tijd aten we met de vingers. Vies? Als je vette handen had, kon je ze afvegen aan het tafelkleed of schoonmaken in een kom water waarin geurige kruiden als salie, marjolein of kamille waren gekookt, schrijft Fit met Voeding.Lees meer op Nieuws.nl